Novi snežni talas: Oprez za volanom

Zbog vremenskih prilika i snega na kolovozu saobraćaj u Srbiji je ovog prepodneva usporen i otežan. U nižim predelima ima do pet, a u višim i do 10 centimetara snežnog pokrivača, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Posebna opreznost u vožnji savetuje se preko planinskih prevoja zbog pojačanog vetra, koji stvara manje snežne nanose zbog čega kolovoz može biti sužen. Zbog zimskih uslova vožnje upotreba zimske opreme obavezna je na svim putevima u Srbiji.

Na graničnim prelazima, na putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta, kažu nadležni iz Uprave granične policije.

Prema podacima RHMZ-a u 7:00 sati, najviše snega ima na Staroj planini (Babin zub – 70 cm), na Kopaoniku (65 cm), na Crnom vrhu (28 cm) i na Zlatiboru (25 cm). U Kraljevu je palo 10 cm snega, a Loznici, Smederevskoj Palanci i Dimitrovgradu 5 cm.

Meteorolozi za danas najavljuju oblačno vreme sa snegom uz manje povećanje visine snežnog pokrivača. Maksimalna temeratura od 0 do 5 stepeni.

Sutra će biti oblačno vreme, ponegde sa slabim snegom, uglavnom u planinskim predelima.

P. Videnov (izvor: Tanjug, AMSS, RHMZ)

Foto: Petar Videnov

 

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar