a
 

U Beogradu održano tradicionalno “Caribrodsko veče”

Na praznik Svetog Trifuna, Zarezoju, u Beogradu je i ove godine održano “Caribrodsko veče”. Reč je o tradiciji dugoj gotovo tri decenije, s obzirom na to da je ovogodišnje okupljanje bilo 29. po redu.

Veliki broj gostiju koje povezuje Caribrod kao rodni kraj ove godine se okupio u beogradskom restoranu “Sabor kod Marka”. Prema rečima organizatora, interesovanje za “Caribrodsko veče” bilo je veoma veliko – proslavi je prisustvovalo oko 190 zvanica, što je ovogodišnje okupljanje učinilo najposećenijim do sada.

U ime Udruženja Caribrođana u Beogradu “Pametnik”, koje je ove godine po prvi put organizator “Caribrodske večeri”, gostima se obratio Blagoj Vasov, a prisutne je pozdravio i predsednik Udruženja Nebojša Videnov.

Gosti su uživali u bogatoj trpezi i raznovrsnim tradicionalnim kulinarskim specijalitetima, kao i u muzici benda čiji su članovi bili muzičari poreklom iz caribrodskog kraja Nenad Dimitrov, Dragan Jelenkov, Predrag Manov i Srđan Tošev, kao i vokal Senka Tomović. Kao specijalni gost nastupio je i istaknuti muzičar iz susedne Bugarske Krasimir Avramov, poznat i kao predstavnik ove zemlje na Evroviziji 2009. godine.

Voditeljka programa “Caribrodske večeri” bila je Bojana Marković, novinarka RTS-a, a sam program uključio je predstavljanje Caribroda, kao i ljudi poreklom iz ovog kraja koji su ostvarili uspešne karijere u različitim oblastima. Gosti su mogli da pogledaju video sa fotografijama starog Caribroda, uz muzičku podlogu – snimke izvođenja Petra Gigova Pepija, u znak sećanja na ovog vrsnog muzičara iz dimitrovgradskog kraja. Takođe, prikazana su i tri kratka filma kojima su predstavljene glumica Paulina Manov, rukometašice Tamara i Kristina Georgijev, kao i pevačica Jelena Kostov. Učešće u programu uzeli su i glumci pozorišta “Hristo Botev” iz Dimitrovgrada Jelena Kitanov, Nadica Ivanov, Dragoljub Pejčev i Delča Gigov, koji su publiku zabavili izvođenjem skeča. Iako je ove godine izostalo učešće folklora, proslava nije prošla bez čuvenih kola iz ovih krajeva, kao što su Bugarčica i Elenino horo.

Jedna od ideja “Caribrodske večeri” je i promocija privrednika i preduzetnika iz Dimitrovgrada, u čemu je ove godine pomogao i “Sportsko-turistički centar Caribrod”. Na njihovom štandu posetioci su mogli da degustiraju i kupe proizvode Mlekare “Stara planina”, poljoprivrednih gazdinstava iz Dimitrovgrada “Todor Antov”, “Petrov” i “Nikolov”, kao i da pogledaju promotivni materijal “STC Caribrod”.

Finansijski i organizaciono manifestaciju su podržali Opština Dimitrovgrad i “Sportsko-turistički centar Caribrod”, a sponzor je bila Mlekara “Stara planina”. Iako će organizacija “Caribrodske večeri” ostati u nadležnosti Udruženja “Pametnik”, organizatori su odlučili da ispoštuju već postojeću tradiciju odabira kmeta, odnosno domaćina, te je ikona Svetog Trifuna ove godine simbolično uručena Bojanu Velevu.

Organizatori i gosti poneli su pozitivne utiske sa još jedne “Caribrodske večeri”, a predsednik Udruženja “Pametnik” Nebojša Videnov nada se da će, iako je organizacija i ove godine bila na visokom nivou, iduće godine biti još bolja.

D. Jelenkov

Foto: Nebojša Videnov / Slobodan Aleksić Ćosa

Bez komentara

Ostavi komentar