a
 

U Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu održana audicija za dečiju predstavu „Mali princ“ – premijera se očekuje na proleće

Narodna biblioteka „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu danas je bila mesto susreta dvadeset i pet dimitrovgradskih osnovaca različitog uzrasta, koje je okupila želja da se okušaju kao glumci – i konkretno, kao učesnici u dečijoj predstavi „Mali princ“.

Rukovodilac dramske radionice u kojoj će učestvovati mali glumci biće Albena Milev, organizator kulturnih aktivnosti Biblioteke, dok je režiser predstave glumac i dugogodišnji član dimitrovgradskog teatra „Hristo Botev“ Boris Lazarov. Adaptaciju teksta čuvenog dela Antoana de Sent Egziperija uradila je Anna Petrova, glumica Omladinskog teatra „Nikolaj Binov“ iz Sofije, ali i dramski pisac čije su predstave igrane i u okviru „Balkan teatar festa“ u Dimitrovgradu.

Kako u Dimitrovgradu već odavno ne postoji dečija scena, ali ima dece koja imaju želju i volju da rade i kojoj je potrebno dati usmerenje i podstrek, već dosta dugo postoji i ideja da se pokrene neka aktivnost u ovoj oblasti, kaže za FAR Albena Milev.

„Imamo sjajne recitatore koji su nas više puta predstavljali na republičkom takmičenju u Valjevu, tako da smo odlučili da se ove godine bavimo malo kreativnijim radom sa decom, i da akcenat u radu Biblioteke bude upravo na radu sa mladima“, kaže Mileva.

Iako su ciljna grupa bili učenici od 4. do 8. razreda, za audiciju su bili zainteresovani i mlađi osnovci. U obraćanju učesnicima, koji su predstavili svoje umeće u čitanju tekstova na srpskom i bugarskom jeziku, režiser Boris Lazarov istakao je da je reč o jednoj predivnoj, ali i prilično teškoj predstavi – ali i da smatra da je, u radu sa mladim glumcima, i za njih same najbolje da se u startu suoče sa ozbiljnijom materijom i osete težinu glumačkog posla. S obzirom na to da dugo nije bilo dečije scene u Dimitrovgradu, Lazarov je naglasio da svim kandidatima želi da pruži šansu, kao i da to otvara mogućnost da umesto jedne, budu pripremljene dve predstave – prva na bugarskom, a druga na srpskom jeziku.

Po završenoj audiciji ova ideja postala je konkretan plan – svi učesnici dobili su priliku da učestvuju u predstavi, pri čemu je planirano da jedna od dve predstave bude namenjena mlađim, a druga starijim osnovcima.

Iako se još uvek ne može precizirati tačan datum premijere, kako je za pripremu potrebno oko dva do dva i po meseca, očekuje se da prvo izvođenje bude na proleće, najverovatnije u maju. Jedno od mogućih mesta održavanja predstave je i Letnja scena Narodne biblioteke „Detko Petrov“, a sve probe biće organizovane u prostorijama Biblioteke.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Bez komentara

Ostavi komentar