Novi pritisci na redakciju Danasa

Plakati koji su u noći između ponedeljka i utorka izlepljeni na ulazu u zgradu gde se nalazi redakcija dnevnog lista Danas, predstavljaju još jedan u nizu pritisaka na slobodnu uređivačku politiku naše medijske kuće, navodi se u saopštenju redakcije Danasa.

„Ono što je napisano na tim plakatima jasno ukazuje da je očigledno u pitanju ista matrica koju godinama u obračunu sa opozicijom i slobodnim medijima potenciraju vlast i provladini tabloidi i televizije, tako da slutimo iz koje kuhinje dolazi još jedan pritisak na naše novinare i ostale zaposlene u redakciji“, stoji u saopštenju.

Nepoznate osobe zalepile su na ulazu u zgradu gde je naša redakcija plakate u čijem zaglavlju piše: „Slobodni“, „nezavisni“ i „nepristrasni“ novinari novine Danas“, a dole je navodnih 10 pitanja porodice Gojković za Sašu Jankovića. Na nekim plakatima umesto „novine Danas“, piše „agencije Danas“.

– Jasno je da je u pitanju reakcija na izjavu Saše Jankovića objavljenu na naslovnici Danasa od utorka, gde on kaže da će posle pobede na beogradskim izborima opozicija zatražiti republičke izbore. Janković je, inače, u ponedeljak boravio u našoj redakciji na snimanju emisije „U Beogradu Danas“ koju ćemo emitovati narednih dana na portalu Danasa. Ovo pre svega ukazuje da su noćni gerilci vladajuće stranke dobro obavešteni šta se tokom dana dešava u našoj redakciji i da je prava poruka: „Znamo gde ste!“, kaže Dragoljub Petrović, glavni urednik Danasa.

Petrović je takođe pozvao Srpsku naprednu stranku da ne zloupotrebljava bilo čiju smrt za obračun sa opozicijom i slobodnim medijima.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je sinoć ponovo oblepljen plakatima ulaz u zgradu u Resavskoj 28, gde su sedišta UNS-a i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Ovog puta sa natpisima: „’slobodni’, ’nezavisni’ i ’nepristrasni’ novinari agencije NUNS“, ispod čega je navedeno 10 navodnih „pitanja porodice Gojković za Sašu Jankovića“.

“Iako je odluka porodice Gojković, čiji je sin pronađen mrtav 1993. godine u stanu Saše Jankovića, da se ne oglašava u medijima, kako UNS nezvanično saznaje, oni nemaju veze sa izlepljenim plakatima. UNS je i ovaj put slučaj prijavio policiji koja je jutros izvršila uviđaj. UNS očekuje da nadležni što pre otkriju i kazne odgovorne“, ističe se u saopštenju UNS-a. Podsećaju da su nepoznati počinioci prethodno dva puta izlepili ulaz u Resavsku 28, plakatima na kojima je NUNS bio označen kao “Nesrećno udruženje neprijatelja Srbije”. Prvi put ovo se desilo u noći između 3. i 4. februara, a drugi u noći između 5. i 6. februara 2018. godine.

“Oba puta policija je izvršila uviđaj, ali odgovorni do danas nisu pronađeni”, dodaje UNS.

Izvor: NUNS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar