Izložba fotografija u Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ – lep rezultat druženja mladih iz Dimitrovgrada sa mladima iz Prihvatno-tranzitnog centra

U Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu danas je otvorena izložba fotografija, nastala kao rezultat radionica na kojima su se mladi iz Dimitrovgrada upoznavali i družili sa svojim vršnjacima koji borave u ovdašnjem Prihvatno-tranzitnom centru.

Radionice i izložba organizovane su od strane Grupe za decu i mlade „Indigo“, dok je suorganizator Udruženje „Fokus Caribrod“.

Od nešto većeg broja nastalih radova odabrane su 23 fotografije koje čine zanimljivu postavku, i na specifičan način donose različite priče o mladim migrantima koje je životni put doveo baš u ovu sredinu. Sve fotografije propraćene su kraćim tekstovima koji se uglavnom pojavljuju dvojako, na srpskom i na engleskom jeziku, i posmatraču prenose emocije, misli i situacije kroz koje su ovi mladi ljudi prošli i prolaze.

Kombinacija radova u boji i crno-bele tehnike predstavlja i upečatljivu simboliku, a prelazak sa crno-belih na fotografije u boji ukazuje na to da su mladi migranti, nakon svih teških momenata koje su preživeli, u Dimitrovgradu sklopili prijateljstva koja su vratila boje u njihove živote, objašnjava Ivan Topalović iz Grupe „Indigo“, dodajući da to u isto vreme osvetljava našu sredinu kao gostoljubivu, ali i sredinu koja prihvata sve različitosti.

„Fotografije koje se mogu videti na izložbi nose zaista tešku migrantsku priču, kroz poruke koje su mladi želeli da nam prenesu. Takođe, kada govorimo o njihovom kvalitetu, fotografije su odlične i sa umetničke strane; možemo videti jednu sjajnu ekspresiju na samim radovima i u načinu na koji se predstavlja data tema“, kaže Topalović, i ističe da su upoznavanje i razmena ideja među mladim ljudima svakako nešto što ih oplemenjuje i čini boljim.

U nekoliko radionica koje su u Dimitrovgradu organizovane od početka godine učestvovalo je petnaestak mladih ljudi, za koje je ovo bila prilika da se upoznaju, razmene životna iskustva, popričaju o načinu života u različitih sredinama, o svojoj kulturi i međusobnim sličnostima i razlikama, ali i da zajedno obiđu Dimitrovgrad i upoznaju ga na nešto drugačiji način, kaže Topalović.

Prema njegovim rečima, Grupa za decu i mlade „Indigo“ pomaže prihvatnim centrima od samog početka migrantske krize, a same aktivnosti organizuju se u skladu sa idejama mladih i njihovim potrebama.

„Nadamo se da ćemo ideju za ovakve izložbe proširiti i na druge gradove, i pokazati i drugim mladim ljudima kako mogu da budu kreativni kada je u pitanju ovakav vid razmene kulture“, ističe Topalović, i dodaje da ovakve izložbe do sada nisu organizovali u drugim mestima, mada su slične akcije povezivanja mladih iz lokalne sredine sa njihovim vršnjacima migrantima uspešno sprovođene i u susednom Pirotu. Mlade prirodno povezuje upravo njihova mladost i energija, a na starijima je da razmisle na koje načine mogu da im omoguće da se još lakše i bolje upoznaju, kaže on.

Stefan Pavić iz Dimitrovgrada, koji je autor većine izloženih fotografija, zadovoljan je kako samom izložbom, tako i radionicama koje su joj prethodile, a u kojima su se ovdašnji mladi sa svojim vršnjacima upoznavali kroz razgovore, ali i kroz zanimljive igre, rešavanje zadataka i zagonetki. Cela priča za njega je, kaže, bila veoma pozitivno iskustvo koje bi, ako bude prilike, rado ponovio. Prema njegovim rečima, ideja o izložbi rodila se spontano kroz druženje i razgovore, kao što su spontano nastale i same fotografije, koje su uglavnom snimane u Prihvatno-tranzitnom centru i okolini, te u lokalnom parku. Sklonost ka crno-beloj tehnici ovde je imala ulogu i da skrene pažnju na činjenicu da život nije uvek ružičast, te da u njemu često preovladavaju i mračni tonovi, kaže mladi fotograf.

„Ne pokušavamo da menjamo svet, ali pokušavamo da učinimo da se migranti bolje osećaju u našoj sredini i da upoznaju našu kulturu“, kaže Pavić, i dodaje da je za njega bilo veoma prijatno iznenađenje kada je uvideo da neki od mladih migranata već znaju dosta o Dimitrovgradu i da su upoznati sa pričama o ovdašnjim lokalitetima, kakva je, na primer, ovde čuvena Strošena češma. „Ipak, ima i dosta toga što nisu znali, tako da smo se u celini veoma lepo ispričali“, dodaje.

Radionice i izložba fotografija, koju će zainteresovani u narednom periodu moći da pogledaju u „Sobi Detka Petrova“ u Narodnoj biblioteci u Dimitrovgradu, realizuju se u okviru projekta „Podrška obrazovanju dece izbeglica i migranata kroz formalne i neformalne obrazovne aktivnosti u školskim upravama Niš i Leskovac“ i uz podršku UNICEF-a.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar