U Pirotu otvorena izložba „(Ne)briga o kulturnom nasleđu“

U Galeriji Muzeja Ponišavlja u Pirotu otvorena je izložba radova prispelih na foto-konkurs pod nazivom „(Ne)briga o kulturnom nasleđu“, koji je ove godine Muzej organizovao po 15. put.

Za mesto među tri najbolje fotografije na ovogodišnjem konkursu borilo se više od sto radova, a žiri u sastavu Tatjana Karanović, kustos Muzeja, Božidar Vlatković, fotograf Muzeja, i Andrej Jovanović kao predsednik žirija odabrali su najuspešnije fotografije.

Prvo mesto zauzela je Danijela Vasov fotografijom Crkve Svetog Đorđa u selu Slavinja, a drugo Mirjana Jovanović. Na trećem mestu našla se Kristina Mitrović, dok su autori pohvaljenih radova Miljana Spasić Šnele i Nina Lukić, prenose Pirotske vesti.

Učešće u konkursu uzeli su i autori iz Dimitrovgrada, a među izloženim fotografijama i ove godine su se našli radovi Dimitrovgrađanke Andrijane Spasov, čija je fotografija „Kapitulacija vere“ bila jedna od tri nagrađene na prošlogodišnjem konkursu. Na trenutno aktuelnoj izložbi u Galeriji Muzeja Ponišavlja mogu se videti četiri njena rada.

D. Jelenkov (Izvor: Pirotske vesti)

Foto: Andrijana Spasov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar