a
 

Sjajan početak rada Planinarskog društva “Pasjača” iz Žitorađe: Održan prvi uspon od Rečice do Pasjačkog visa

Planinarski pokret juga Srbije dobio je snažan vetar u jedra osnivanjem Planinarskog društva “Pasjača” iz Žitorađe. Osnivači ovog društva su već dokazani planinari i ugledni građani opštine Žitorađa, uspešni u svojim poslovima, sa zavidnim spiskom vrhova i planina koje su pohodili i pre zvaničnog osnivanja društva.

Recimo da se minulog leta zastava opštine Žitorađa zavijorila na Musali, najvišem vrhu Balkanskog poluostrva, na akciji koju je organizovalo Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša.

Početak zvaničnih aktivnosti Planinarskog društva “Pasjača” bio je iznad svih očekivanja za 70 planinara iz Niša, Paraćina, Žitorađe, Bojnika i Prokuplja koji su 25. februara učestvovali na akciji uspona od sela Rečica do Pasjačkog visa (971 m).

Planina Pasjača leži na tromeđi oblasti Toplica, Pusta reka i Pomoravlje, na nju se usponi mogu izvoditi sa prokupačke strane, od prevoja Beli kamen, a može i sa strane Žitorađe, iz sela Dubovo, Asanovac ili Rečica.

Šta su sve članovi Planinarskog društva “Pasjača” učinili na pripremi staze, za divljenje je. Staza, ukupne dužine 19 kilometara, dakle, nimalo kratka staza, bila je besprekorno očišćena, propisno obeležena planinarskim oznakama, na stazi je postavljeno više putokaza, čak i informacionih tabli. Strme deonice bile su osigurane drvenom ogradom, a izdubljene su i stepenice na stazi. Rečička reka premoštena je sa desetak drvenh mostića. I sve su to uradili planinari iz Žitorađe, svojim angažovanjem i vrednoćom.

Staza je tako osmišljena da od niske i pitome planine Pasjače napravi kutak za avanturiste, planinarski raj. Maršruta staze je: manastir Svetog Nilole u selu Rečica – Kozarev grob – Šuplja padina – vodopad – Sandine pojate – Pasjački vis – Žitorađa. Staza sadrži i snažne uspone, i blaže delove, i silaske na Rečičku reku, koja se desetak puta prelazi, i par vidikovaca, i dva vodopada, od kojih je onaj veći kaskadnog oblika.

Akcija je počela, po želji domaćina, službom u manastiru Svetog Nikole. Uspon se odvijao u pravom zimskom ambijentu, bilo je hladno, sneg je padao, i tek u ovim uslovima od velike važnosti se pokazalo onako predano i detaljno uređivanje i osiguravanje staze.

Na kraju, planinari su bili posluženi besplatnim ručkom, više jela je bilo na meniju, i više poslastica. Svi su nazdravili za uspešan rad Planinarskog društva “Pasjača”, čiji je predsednik Srđan Janković.

Već od sledeće godine ova akcija postaće tradicionalna, a Planinarsko društvo “Pasjača” u goste će pozvati planinare iz cele Srbije. Zamisao je i da akcija ne bude održana u zimu, već u neko doba godine kada će i dan biti duži i celi predeo još atraktivniji, što će sve pojačati interesovanje planinara za dolazak u Žitorađu i okolinu.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Miroslav Dokman je rođen 1973. godine u Surdulici. Po profesiji diplomirani ekonomista. Živi i radi u Nišu. Planinar i zaljubljenik u prirodu od ranog detinjstva. Učesnik brojnih planinarskih ekspedicija i veliki zaljubljenik u planine južne Srbije i Bugarske. Jedan od pokretača planinarsko-kulturnih manifestacija na jugu Srbije, kao što su Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj, Tradicionalni uspon od Sokobanje do Oštre čuke, Međunarodni vlasinski uspon, Međunarodni uspon na Crnook, Međunarodni uspon na Radan, Međunarodni zaplanjski uspon, Praznik planinarske slobode i dostojanstva u selu Vrmdža. Urednik internet stranice "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj" i pisac planinarskih priča i putopisa. Saradnik pisanih i elektronskih medija u Srbiji i Bugarskoj: Planinarski glasnik, Blic, Narodne novine, Sloboda, Južne vesti, b92, radio Beograd, radio Babušnica, Nova TV-Bugarska, Mirogled-Pernik … Saradnik sa planinarskim i kulturnim poslenicima iz Republike Bugarske. Priprema svoju prvu knjigu planinarskih putopisa.

Bez komentara

Ostavi komentar