Pod vođstvom Zorana Pavlovića Paće planinari uspešno završili ekspediciju “Akonkagva 2018”

Paća je najveći! Zoran Pavlović Paća po četvrti put se popeo na vrh Akonkagva (6962 m), na Andima u Argentini, a treći put je bio u ulozi vođe ekspedicije na najviši vrh Južne Amerike. Zoran Pavlović Paća, najbolji planinar i planinarski vodič Srbije svih vremena, i njegova “družina snova”, vratili su se iz Južne Amerike, bogatiji i ispunjeniji za trenutke večnosti koje su proveli na Akonkagvi, najvišem vrhu južne i zapadne polulopte planete Zemlje.

Uz Paću, još petoro planinara je krenulo put Argentine i svi oni popeli su se na Akonkagvu. Dve dame u ekspediciji bile su Karolina Ilić iz Crne Gore i Maja Boškoska iz Makedonije. Sloveniju su predstavlji Andrej Petelin i Jernej Nejc Švigelj, a iz Srbije je učestvovao i Dragan Bogdanović.

Sa lakoćom su Paća i njegovi planinari izašli na Akonkagvu, toliko to jednostavno deluje, da se čini da su price o Akonkagvi kao jednom od najsurovijih planinskih predela na svetu možda i preuveličane. Međutim, Paća je velemajstor priprema ekspedicija, inovator u metodama aklimatizacije. Sa njim na čelu, planinari mogu podneti i nedostatak kiseonika, i udare vetra, i temperature od minus 40 stepeni Celzijusa, i izolovanost od civilizacije. Svi Paćini planinari vrhunski su psihofizički pripremljeni, po Paćinom programu koji uopšte ne uključuje neprirodna naprezanja pre odlaska na ekspedicije, ali zato njegov program zahteva stalne odlaske na planinarske akcije. Paća godinu dana unapred sve detalje oko svojih ekspedicija uredi, te ostaje samo da planinari budu opremljeni, zdravi, jaki i spremni za izazove koji ih očekuju. Na kraju, Paćini aklimatizacioni usponi, gde se planinari i ne oznoje, ali provedu sate i sate na ogromnoj nadmorskoj visini, duboko dišuši ionako razređen vazduh.

Zato su Paćini učesnici ekspedicija najsnažniji od svih planinara u završnim etapama uspona na svetske vrhove. Sav period koji je iza njih, koji na prvi pogled izgleda zabrinjavajuće opušten, bez teških uspona i naprezanja, do izražaja dolazi u samim završnicama uspona, onda kada treba biti najsnažniji i najspremniji. Tada Paća i njegova družina izlaze skoro sa nepodnošljivom lakoćom na najviše i najsurovije svetske vrhove. Sačuvali su energiju i snagu, a dobro pripremili srce i pluća za boravak u, za čoveka, ipak teškim uslovima. Kada drugi posrću, Paća i njegovi planinari hodaju na visinama od preko 5000 metara kao u gradskom parku. Paća je po procentu uspešnosti izlaska svojih učesnika na vrhove preko 4000 m ne samo u vrhu srpskog planinarstva, već i svetskog.

Naši planinari na Akonkagvu izašli su 13. februara 2018. godine u idealnim vremenskim uslovima. Po rečima Zorana Pavlovića Paće, tako spokojno vreme na Akonkagvi, sunčano, vedro, bez vetra i sa temperaturom tek koji podeok ispod nultog, verovatno se u ovoj godini neće ponoviti.

A do samog vrha, na ekspediciji koja je trajala 25 dana, Zoran Pavlović je postepeno vodio (i uvodio) svoje planinare u izazov Anda i Akonkagve.

Prva stanica na Andima bilo je selo Penitentes na oko 2600 m nadmorske visine. Odatle je izvršen aklimatizacioni uspon do kampa Konfluencija na 3600 m, a potom i do kampa Plaza Francija na 4000 m.

Bazni kamp bio je Plaza de Mules na visini od 4300 m. Ovde su naši planinari proveli najviše vremena. Odrađen je aklimatizacioni uspon do kampa Kanada na 5050 m, zatim su šatori i oprema izneti i do kampa Nido de Kondores na 5380 m.

Poslednji visinski kamp pre Akonkagve je Berlin na impresivnih 5930 m. Na ovom području svakodnevica je da se temperatura spušta do minus 40 stepeni, a da vetar duva brzinom i preko 100 kilometara na čas.

Paća je odlično procenio koji dan će biti odlučujući za uspon. Na završnu etapu planinari su išli preko mesta Kolera na 5970 m, zatim traversom do Kanalete, odakle su izašli na začuđujuće mirnu i suncem obasjanu Akonkagvu.

Svi učesnici izvanredno su podneli ekspediciju.

Do kraja 2018. godine Zoran Pavlović Paća organizovaće ekspedicije na Andima u Peruu, zatim na Elbrusu, na Mon Blanu, na Fudžiju i na Kilimandžaru, uz nekoliko atraktivnih visokogorskih akcija, kakve su usponi na Komove u Crnoj Gori, na Cugšpic u Bavarskim Alpima, na Triglav u Julijskim Alpima, na Olimp u Grčkoj, na Šar planinu u Makediniji i na Gran Paradizo u Italiji.

Naravno, Paća ne bi bio najveći južnjački sportista da sa svojim Planinarskim klubom “Predejane” ne uzima učešće i u velikim manifestacijama na jugu Srbije, kakve su međunarodni uspon na Ruj, vlasinski uspon, uspon na Radan, uspon na Crnook.

Miroslav Dokman

Foto: Zoran Pavlović Paća / Autor portreta Zorana Pavlovića Paće: Nenad Aleksandrov

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar