a
 

Praznik Bugarske u Beogradu u znaku dobre političke atmosfere

U hotelu „Metropol“ u Beogradu Bugarska je obeležila svoj nacionalni praznik, 3. mart kada se oslobodila od petovekovnog otomanskog ropstva. Svečanost je organizovala Ambasada Republike Bugarske u Beogradu.

Svoj prigodni govor Njegova ekselencija, ambasador Radko Vlajkov je započeo pričom o martenici, koju je zajedno sa ćirilicom Bugarska unela u evropsku porodicu naroda i kultura.

Zbog toga, rekao je Vlajkov, građani Srbije ne treba da se boje za svoju  identičnost. On je rekao da je Bugarska uspela da na dnevni red EU  ponovo vrati učlanjene Srbije i drugih zemalja regiona.

Vlajkov je takođe istakao da je Bugarska kao predsedavajuća Unijom  uspela da stvori neophodnu energiju za neprekidan kontakt lidera zemalja kandidata sa liderima EU. Kao primer naveo je i jučerašnji Žan Klod Junkera u Sofiji sa liderima Zapadnog Balkana.

Kulminaciju bugarskog predsedavanja i želje za što tešnjim vezama Zapadnog Balkana i EU Vlajkov je najavio za 17.  maj u Sofiji, kada će prvi put posle 2003. doći do direktnog susreta predstavnika zemalja kandita sa Balkana i najviših predstanika EU.

Vlajkov je izneo i uverenje da srpska politička elita razume važnost tog trenutka, kao nadu da će se reforme sprovoditi, što je pre svega u interesu srpskog naroda, a ne Brisela.

On je izneo i podatak da su lideri Srbije u Bugarske tokom prošle   godine razgovarli više puta nego za proteklih šest ili sedam godina, pri čemu je jako važno da u prvom planu nisu bili problemi iz prošlosti, nego zajednička  budućnost.

„Nikada u istoriji srpsko-bugarskih odnosa nije postojala bolja politička atmosfera“, rekao je Radko Vlajkov.

Kao rezultat toga Vlajkov je izneo i impresivne podatke o međusobnoj trgovinskoj razmeni, koja je za samo godinu porasla 39 procenata i premašila cifru od milijardu evra.

Kao posebnu važnu oblast u kojoj je postignut napredak, Vlajkov je apostrofirao bugarsku nacionalnu manjinu u Srbiji, rekavši da hoće da veruje da su predrasude i govor mržnje koji su raspirivani više od veka, kako prema Bugarskoj, tako i prema bugarskoj nacionalnoj manjini, definitivna prošlost.

On se obratio i predstavnicima bugarske manjine, rekavši da su se sada uverili koliko je Bugarskoj stalo do njih, jer su gotovo pri svakom bilateralnom susretu bili važna tema.

Zato je apelovao na bugarsku manjinu da koristi sva prava koje im daje srpsko zakondovstvo i da razumno izabere svoj novi Nacionalni savet, ali isto tako i ne zaboravi da Bugarska stoji iza svakog od njenih pripadnika.

Svečanosti u hotelu „Metropol“ pored predstavnika diplomatskog kora, prisustvovale su i zvanice iz gotovo svih oblasti života u Srbiji, kao i predstavnici Internet Portala FAR.

Radko Vlajkov, obraćanje zvanicama u hotelu „Metropol“ u Beogradu

Slobodan Aleksić Ćosa, Beograd

Foto: S. Aleksić/Ambasada R. Bugarske u Beogradu

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar