a
 

Tradicionalno, u čast najvećeg praznika Bugarske: „Dani bugarskog filma“ u Nišu

Nacionalni praznik Bugarske – 3. mart, Dan oslobođenja, u Nišu se tradicionalno obeležava kulturnom manifestacijom „Dani bugarskog filma“, koju organizuju Generalni konzulat Republike Bugarske u Nišu i Niški kulturni centar. Ove godine „Dani bugarskog filma“ održavaju se od 1. do 3. marta.

Uvod u manifestaciju bila je zajednička konferencija za novinare koju su održali Njegova Ekselencija generalni konzul Bugarske u Nišu, prof. dr Edvin Sugarev i Dejan Dabić, filmski kritičar i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

Generalni konzul Sugarev osvrnuo se na aktuelni trenutak oličen u polugodišnjem predsedavanju Evropskom unijom od strane Bugarske, i govorio je o važnosti susreta lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se održava u Sofiji, za dalje evrointegracije i ekonomski napredak Srbije.

Dejan Dabić izrazio je zadovoljstvo stvaralaštvom savremenih bugarskih filmskih stvaralaca, reditelja, scenarista i glumaca i pohvalio sveukupni kvalitet novog bugarskog filma.

„Dani bugarskog filma“ privukli su veliko interesovanje publike iz Niša i sa juga Srbije, a sala Niškog kulturnog centra bila je ispunjena do poslednjeg mesta.

Prve večeri festivala prikazan je film „Razred 11 A“, rediteljke Mihaele Komitove. Slobodno se može reći, pravo remek-delo savremene bugarske kinematografije, koje nikoga u publici nije ostavilo ravnodušnim. Film koji je publiku dovodio i do suza i do smeha.Nadasve snažan i dirljiv film, „Razred 11A“ govori o mladoj profesorki književnosti, nekadašnjoj državnoj prvakinji u sportskom plesu, koja se zapošljava na određeno vreme u jednoj srednjoj školi, i u odeljenju mladih buntovnika, razmaženih tinejdžera, počinje da predaje na potpuno netipičan način. Vremenom, mlada profesorka postaje najomiljeniji predavač u školi, takoreći prijatelj sa učenicima, i sada učenici, do tada nezainteresovani za bugarsku književnost, počinju revnosno da čitaju i upijaju dela književnih velikana. Profesorka istovremeno želi da otvori i veliku privatnu školu plesa, a učenici i direktorka škole pokušavaju da je zadrže u školi, jer zbog svog uspeha i popularnosti dobija ponudu za stalni radni odnos.Početak manifestacije bio je i u znaku tradicionalnog bugarskog praznika „Baba Marta“, koji slavi porodičnu sreću, zdravlje i plodnost, i zato su predstavnici Generalnog konzulata, na čelu sa Njegovom Ekselencijom, prof. dr Edvinom Sugarevim, svim posetiocima poklonili „martenice“, tradicionalne ukrase u crveno-beloj boji koji se povodom Baba Marte ostavljaju u kućama i u prirodi.Obraćajući se publici, generalni konzul Sugarev podsetio je da se ove godine obeležava jubilej – 140 godina od oslobođenja Bugarske od turskog ropstva. Prigodnom besedom o slobodi kao univerzalnoj kategoriji, slobodi kao pokretaču čovečanstva, Njegova Ekselencija prof. dr Sugarev ponosito je predstavio najznačajnije momente iz slavne i bogate bugarske istorije. Posebno je podvukao da Bugarska i Srbija moraju biti i ostati zauvek dobri susedi, prijatelji, i da se institucije i građani ovih zemalja u svemu moraju podržavati, jer uspeh u savremenom svetu dolazi samo ako se vizionarski gleda ka budućnosti, da u svetu ima puno šansi, koje se moraju iskoristiti u pravom trenutku; da Bugarska i Srbija svojim delovanjem ostvare viziju Boteva i Levskog, o Balkanu kao području nade i prosperiteta.

Na „Danima bugarskog filma“ u petak, 2. marta 2018. godine, biće prikazan film „Žeđ“, rediteljke Svetle Cocorkove. Radnja ovog filma smeštena je na jugoistok Bugarske, na planinu Strandža, a govori o teškom životu seljana kada između njih zavlada nesloga.„Dani bugarskog filma“ završavaju se upravo na Dan oslobođenja Bugarske, 3. marta, kada će biti prikazan film „Tužilac, advokat, njegov otac i sin“, rediteljke Iglike Trifonove. Film govori o suđenjima u Haškom tribunalu za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Posle prikazivanja ovog filma, u holu Niškog kulturnog centra biće priređen praznični koktel, čiji će domaćin biti Njegova Ekselencija, prof. dr Edvin Sugarev.

Zanimljivost ovogodišnjih „Dana bugarskog filma“ je da su sva tri filma režirale žene, i to veoma uspešno, uzevši u obzir brojne nagrade kojim su ovi filmovi ovenčani na festivalima u Bugarskoj i Evropi. Dejan Dabić je iskusno ispratio ove činjenice i namerno je za ovogodišnju manifestaciju odabrao filmove ženskih reditelja.

Miroslav Dokman

Foto: Živorad Žiža Kostić

Napisao/la

Miroslav Dokman je rođen 1973. godine u Surdulici. Po profesiji diplomirani ekonomista. Živi i radi u Nišu. Planinar i zaljubljenik u prirodu od ranog detinjstva. Učesnik brojnih planinarskih ekspedicija i veliki zaljubljenik u planine južne Srbije i Bugarske. Jedan od pokretača planinarsko-kulturnih manifestacija na jugu Srbije, kao što su Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj, Tradicionalni uspon od Sokobanje do Oštre čuke, Međunarodni vlasinski uspon, Međunarodni uspon na Crnook, Međunarodni uspon na Radan, Međunarodni zaplanjski uspon, Praznik planinarske slobode i dostojanstva u selu Vrmdža. Urednik internet stranice "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj" i pisac planinarskih priča i putopisa. Saradnik pisanih i elektronskih medija u Srbiji i Bugarskoj: Planinarski glasnik, Blic, Narodne novine, Sloboda, Južne vesti, b92, radio Beograd, radio Babušnica, Nova TV-Bugarska, Mirogled-Pernik … Saradnik sa planinarskim i kulturnim poslenicima iz Republike Bugarske. Priprema svoju prvu knjigu planinarskih putopisa.

Bez komentara

Ostavi komentar