a
 

Praznik folklora i tradicije Srbije i Bugarske u Nišu

Zavičajno udruženje građana „Caribrod“ iz Niša u saradnji sa Udruženjem „Balkan“ i Asocijacijom udruženja pripadnika bugarske nacionalne manjine, takođe iz Niša, organizovalo je juče u Niškom kulturnom centru manifestaciju pod nazivom „Folklor i tradicija susednih zemalja“. Ovaj kulturni događaj realizovan je u okviru tradicionalne folklorne manifestacije „Buđenje sa kolom“, koja se održava upravo 3. marta, kada Bugarska obeležava svoj Nacionalni praznik i 140 godina od oslobođenja.

Manifestaciju su otvorili Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu i Ljuben Aleksov, predsednik ZU “Caribrod“, dok je uvodno izlaganje imao opunomoćeni ministar konzulata Nikolaj Kolev.

Folklornu tradiciju dveju susednih zemalja – Srbije i Bugarske raznovrsnom i bogatom koreografijom predstavili su članovi folklorne akademije “Nastja” iz Sofije, KUD “Abrašević iz Niša i KUD “Branislav Nušić” iz Vladičinog Hana.

Bio je to svojevrsni praznik folklornih vrednosti, a publika je uživala u koloritu narodnih nošnji i igara iz Srbije i Bugarske.

Događaj je deo projekta „Kulturni centar Caribrod: širenje mreže kulturnih, informacionih i literarnih aktivnosti u Srbiji“, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Bugarske i Generalnim konzulatom u Nišu.

U bogatoj fotogaleriji pogledajte najzanimljivije detalje sa ove manifestacije.

Ž. Kostić

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar