Hrabro naviše po dubokom snegu: Održan zimski uspon na planinu Gramadu

Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša još jednom je uspešno okupilo planinare iz Srbije, Bugarske i Makedonije na jednoj svojoj akciji. Ovoga puta, u nedelju, 4. marta 2018. godine, održan je zimski uspon na planinu Gramadu kod Vlasinskog jezera.

Gramada je jedno od dva odredišta (drugo je planina Čemernik) manifestacije “Međunarodni vlasinski uspon”. Gramada se prostire u obliku potkovice, severoistočno od brane Vlasinskog jezera, a najvažniji vrhovi su Polomska čuka (1478 m), Mali Vrtop (1685 m), Veliki Vrtop (1721 m), Raskrsje (1660 m) i Orlovac (1708 m). Potkovičasti oblik planine biva izražen kada se prođe najviši vrh, Veliki Vrtop. Gramada je prepoznatljiva po obilju šume bele breze i mnogo izvora i potočića, koji se ulivaju ili u Jermu na istočnom delu masiva, ili u Vlasinu, na severnoj i zapadnoj strani planine.

U letnjim uslovima, penjanje na vrhove Gramade predstavlja izlet zadovoljstva i rekreaciju. Zimi se, međutim, situacija bitmo menja. Planinarsko društvo “Preslap” povelo je svoje članove i prijatelje iz Niša, Predejana, Kumanova, Sofije, Surdulice, Trna, Bosilegrada i Pernika, njih pedesetak, južnom stranom Gramade, odmah pored brane Vlasinskog jezera. Maršruta je vodila preko mahale Milenkovići, potom kroz gustu brezovu šumu, sve do izlaska na ogoljeno slime u najvišem delu planine. Dužina staze do Velikog Vrtopa je 8,5 km, a visinska razlika je 500 metara.

Vreme je bilo uglavnom suvo i ne previše hladno. Ono što je znatno otežavalo kretanje bio je dubok i mokar sneg. Utisak koji se nametnuo bio je da bi planinarima toga dana više odgovaralo da je temperatura znatno niža, jer bi hladno vreme sneg zadržalo u rastresitom stanju, a ovako, sneg koji je čak počeo i da se topi, onako vlažan i težak, usložnjava svaki korak. Valjalo je da vodiči Planinarskog društva “Preslap” isprte stazu sve do Velikog Vrtopa, a na pojedinim mestima sneg je bio i dublji od jednog metra.

Ipak, planinarima ovakav sneg nije bio smetnja da se ne popnu na Veliki Vrtop. Svi su pokazali hrabrost i iskazali izvanrednu psihofizičku spremost i za ovakav, i za mnogo teže planinarske poduhvate.

Najviši vrh Gramade uopšte nije izražen, više liči na plato, zaravan. Zbog znatno dužeg vremena provedenog na usponu na Veliki Vrtop, skoro šest sati, vodički tim Planinarskog društva “Preslap” odlučio je da se dalje ne ide ka udaljenijem Orlovcu, pa čak da se ne obavi uspon i na obližnji Mali Vrtop. Procena je bila da su nanosi snega ka Malom Vrtopu još i veći.

Planinari su, utisak je, uživali u zimskom vlasinskom danu. Područje Vlasine uvek odiše spokojem, a svako ko ovde dođe udisaće najčistiji i najzdraviji vazduh u Srbiji.

Najmlađa planinarka koja se popela na Veliki Vrtop bila je 11-godišnja Natalija Nikolova iz Bosilegrada.

Planinare su vodili Miroslav Dokman i Nenad Stevanović, a ispomoć vodičima pružali su i Petar Ratković i Miloš Stamenković.

Miroslav Dokman

Foto: Jelena Ilić, Miroslav Dokman, Petar Ratković, Miloš Stamenković

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar