Sneg zaštitio pšenicu, ali odložio pripreme za prolećnu setvu

Sneg koji je proteklih dana padao u Srbiji odložio je pripreme za prolećnu setvu, ali je zaštitio oko 670.000 hektara pšenice u Srbiji, prenosi portal RTS-a.

Sa druge strane omogućio je ratarima da obave prvu prihranu pšenice. Poslednje snežne padavine sačuvale su postojeće stanje vlage i donele novih 15 do 20 litara vlage po kvadratnom metru.

Ova proizvodna godina je po mnogo čemu neuobičajena za pšenicu. Početak razvoja bez vlage, visoke temperature u januaru, sneg tek na kraju februara, pa će stručnjacima biti zanimljivo da sagledaju razvoj useva u neuobičajenim uslovima, posebno što se procenjuje da je zasejano oko 50 odsto nedeklarisanog semena.

Iako je cena mineralnih đubriva na prošlogodišnjem nivou, poljoprivrednici kažu da će ovogodišnja prolećna setva biti skuplja zbog većih cena semena i činjenice da smo jedina zemlja u regionu koja još uvek nema model regresiranog dizel goriva za poljoprivredu, saopštava Agrodan

Tome bi trebalo dodati i činjenicu da su ratari zbog prošlogodišnje suše i niskih prinosa u velikoj besparici, kao i da mimo njihovih očekivanja, cene ratarskih kultura na Produktnoj berzi, ne rastu. Gostujući na RTV-u, u emisiji Brazde, poljoprivrednici su uoči prolećne setve ukazali na svoje kalkulacije i razloge zašto će i ove godine najvažniji posao u polju za njih biti skuplji.

Izvor: RTS/Agrodan

Foto: RTS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar