NUNS-ov apel Draganu Đilasu

Polazeći od stava da je ravnopravan tretman medija i novinara jedan je od preduslova za razvoj demokratije i slobodu javne reči, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apeluje na Dragana Đilasa, nosioca liste “Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju”, da svim medijima, pod jednakim uslovima, omogući praćenje njegovih javnih nastupa.

Istovremeno, NUNS još jednom podseća medije i novinare da je njihova dužnost i obaveza da poštuju pravila profesije i Kodeks novinara Srbije i da, u skladu sa tim, omoguće svim javnim i drugim ličnostima da iznesu svoj stav povodom izveštaja i priloga u kojima su predmet kritike ili napada. Mediji koji neskriveno služe jednoj političkoj opciji rade suprotno javnom interesu i demokratiji.

Praksa sistematskog blaćenja javnih ličnosti, bez tretiranja svih činjenica i stavova i bez dužne profesionalne pažnje postaje dominantna na srpskoj medijskoj sceni, što dovodi do učestalih oštrih razmena optužbi. Ta praksa je krajnje pogubna za javni život i društvo u celini i nužno je da bude što pre obustavljena. Neprofesionalna i necivilizovana zloupotreba medija u kampanji protiv javnih ličnosti izaziva razumljivu ljutnju, ali smo uvereni da “kontramere” ne mogu da donesu rešenje.

Naglašavamo, takođe, da novinari i mediji, da bi stekli moralno pravo na podršku javnosti, moraju da poštuju osnovna pravila novinarske profesije. Dok se to ne dogodi, ruinirana srpska medijska scena neće istinski krenuti u pravcu evropskih standarda, odnosno standarda koja važe u razvijenim demokratskim društvima.

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 7. marta 2018.

 

Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar