Javna rasprava o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana opštine Dimitrovgrad – bez zainteresovanih građana

U Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu za danas je bila zakazana Javna rasprava o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana opštine Dimitrovgrad za petogodišnji period od 2017. do 2021. godine. Reč je o obavezi iz Poglavlja 23 pregovora Srbije za ulazak u EU, koje obavezuje lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije da definišu akcione planove kojima će ojačati antikorupcijske mehanizme na lokalnom nivou.

Prema rečima Danijela Dimitrijevića, člana radne grupe za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana opštine Dimitrovgrad, cilj ovog plana je da po njegovom usvajanju opština Dimitrovgrad bude otpornija i osetljivija na koruptivne rizike koji se mogu pojaviti u različitim oblicima, a osnovni principi i vrednosti plana tiču se pre svega transparentnosti – u radu Opštine Dimitrovgrad, radu svih javnih preduzeća čiji je osnivač Opština Dimitrovgrad, kao i u kreiranju i trošenju budžeta. Takođe, izuzetno je važno da se omogući adekvatan odgovor civilnog društva i medija na koruptivne rizike u narednom periodu, ističe Dimitrijević.

Nakon usvajanja Akcionog plana na sednici SO Dimitrovgrad krenuće se sa realizacijom predviđenih mera, a jedna od predstojećih aktivnosti je i formiranje radne grupe koja će pratiti realizaciju datih mera i podnositi izveštaje o stanju u svakoj od 17 oblasti predviđenih Akcionim planom.

Do isteka roka za podnošenje primedbi na Nacrt nije pristigla nijedna primedba, kaže Dimitrijević, a ni za današnju Javnu raspravu nije bilo zainteresovanih građana.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar