a
 

Snežno proleće i u Dimitrovgradu, oprezna vožnja na putevima u Srbiji

Prvi dani proleća u Srbiji doneli su snežne padavine i niske temperature za ovo doba godine, a pod snežnim pokrivačem već par dana je i teritorija opštine Dimitrovgrad.

Ekipe JP „Komunalac“ su na terenu, a prema rečima opštinskog inspektora za drumski saobraćaj opštine Dimitrovgrad Saše Markova, od jutros su očišćene ulice u gradu i prigradskim naseljima, dok je za danas planirano čišćenje deonica Visok, Zabrđe, Derekula, Trnski Odorovci i Kusavrana. U višim delovima opštine sneg je dostigao visinu oko 15 do 20 cm, ali su putevi prohodni i za sada nema prijavljenih problema, kaže Markov.

Prema podacima RHMZ-a, visina snega na teritoriji opštine Dimitrovgrad iznosi 15 cm, sa 5 cm novog snega. U drugim delovima Srbije snežni pokrivač dostigao je sledeću visinu:

Niš – 15 cm

Leskovac – 15 cm

Vranje – 8 cm

Babušnica – 12 cm

Pirot – 16 cm

RC Niš / Kamenički vis – 27 cm

Kopaonik – 76 cm

Zlatibor – 32 cm

Najviše snega ima na Staroj planini (Babin zub), gde je beli pokrivač dostigao visinu od čak 101 cm.

Na putevima jugoistočne, centralne i jugozapadne Srbije saobraćaj se odvija otežano zbog jakih snežnih padavina, a na kolovozima ima između 5 i 15 cm raskvašenog snega, prenosi RTS.

Iz AMSS-a savetuju da se bez preke potrebe ne polazi na put i ističu da treba koristiti puteve prvog i drugog prioriteta, uz obavezno korišćenje zimske opreme, prenosi Beta.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije RS, na graničnom prelazu Gradina kod Dimitrovgrada zadržavanja na putničkim terminalima su oko 30 minuta, a na teretnim do 30 minuta na ulazu i oko 120 minuta na izlazu iz Srbije.

U Srbiji će i danas biti oblačno i hladno sa snegom. Na severu i zapadu zemlje u toku noći se očekuje prestanak padavina, a za naredne dane najavljuje se i lepše vreme uz postepen porast temperature.

D. Jelenkov (Izvor: RTS/Beta/RHMZ/AMSS)

Foto: Petar Videnov

Bez komentara

Ostavi komentar