Snežno proleće i u Dimitrovgradu, oprezna vožnja na putevima u Srbiji

Prvi dani proleća u Srbiji doneli su snežne padavine i niske temperature za ovo doba godine, a pod snežnim pokrivačem već par dana je i teritorija opštine Dimitrovgrad.

Ekipe JP „Komunalac“ su na terenu, a prema rečima opštinskog inspektora za drumski saobraćaj opštine Dimitrovgrad Saše Markova, od jutros su očišćene ulice u gradu i prigradskim naseljima, dok je za danas planirano čišćenje deonica Visok, Zabrđe, Derekula, Trnski Odorovci i Kusavrana. U višim delovima opštine sneg je dostigao visinu oko 15 do 20 cm, ali su putevi prohodni i za sada nema prijavljenih problema, kaže Markov.

Prema podacima RHMZ-a, visina snega na teritoriji opštine Dimitrovgrad iznosi 15 cm, sa 5 cm novog snega. U drugim delovima Srbije snežni pokrivač dostigao je sledeću visinu:

Niš – 15 cm

Leskovac – 15 cm

Vranje – 8 cm

Babušnica – 12 cm

Pirot – 16 cm

RC Niš / Kamenički vis – 27 cm

Kopaonik – 76 cm

Zlatibor – 32 cm

Najviše snega ima na Staroj planini (Babin zub), gde je beli pokrivač dostigao visinu od čak 101 cm.

Na putevima jugoistočne, centralne i jugozapadne Srbije saobraćaj se odvija otežano zbog jakih snežnih padavina, a na kolovozima ima između 5 i 15 cm raskvašenog snega, prenosi RTS.

Iz AMSS-a savetuju da se bez preke potrebe ne polazi na put i ističu da treba koristiti puteve prvog i drugog prioriteta, uz obavezno korišćenje zimske opreme, prenosi Beta.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije RS, na graničnom prelazu Gradina kod Dimitrovgrada zadržavanja na putničkim terminalima su oko 30 minuta, a na teretnim do 30 minuta na ulazu i oko 120 minuta na izlazu iz Srbije.

U Srbiji će i danas biti oblačno i hladno sa snegom. Na severu i zapadu zemlje u toku noći se očekuje prestanak padavina, a za naredne dane najavljuje se i lepše vreme uz postepen porast temperature.

D. Jelenkov (Izvor: RTS/Beta/RHMZ/AMSS)

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar