Ministar Nenad Popović: Potrebno nam je čvršće regionalno povezivanje i integracija u oblasti inovacija

Potrebno nam je čvršće regionalno povezivanje i integracija u oblasti inovacija, jer je to šansa za ekonomski rast čitavog regiona Balkana, poručio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je, otvarajući regionalnu konferenciju “IT Hub connect” u Sofiji, koja se održava uz podršku vlada Bugarske, SAD i Indije, pozvao zemlje regiona da pokrenu zajedničku inicijativu za izradu regionalne strategije za razvoj inovacija i digitalizaciju industrije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

“To bi bila jedinstvena platforma koja bi nam omogućila da udružimo i maksimalno iskoristimo svoje pojedinačne kapacitete u cilju podizanja konkurentnosti čitavog regiona”, rekao je Popović.

Ministar je naveo da je Srbija u 2017. godini ostvarila rast izvoza IT usluga od 22 odsto u odnosu na 2016. godinu i da je prošle godine prvi put izvoz IT usluga u Srbiji bio veći od izvoza voća i povrća.

“Rast koji Srbija ostvaruje, posebno u oblasti digitalizacije, posledica je strateškog opredeljenja naše države da gradi ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju”, rekao je Popović.

On je istakao da je Srbija ove godine obezbedila pet puta veći budžet za ulaganja u inovacionu infrastrukturu i razvoj inovacionog preduzetništva.

“Na teritoriji naše zemlje u ovom trenutku realizuje se izgradnja dva inovaciona i naučno tehnološka parka poslednje generacije u Nišu i Novom Sadu.

Realizuje se izgradnja važne inovacione infrastrukture u Beogradu. A ove godine pokrećemo i program za izgradnju regionalnih inovacionih startap centara na teritoriji čitave Srbije”, istakao je Popović.

On je naveo da važnu ulogu u strategiji razvoja inovacionog ekosistema Srbije imaju i programi za razvoj ženskog inovacionog i IT preduzetništva.

“Želimo da podstaknemo žene da se u većoj meri obrazuju za IT stručnjake, kao i da ih ohrabrimo da pokrenu sopstvene preduzetničke inovacione i tehnološke kompanije”, poručio je Popović.

Tokom posete Sofiji ministar Popović je imao odvojene susrete sa komesarkom Evropske unije za digitalnu ekonomiju i društvo, Marijom Gabrijel, ministrom ekonomije Bugarske Emilom Karanikolovim, kao i ministrom za informaciono društvo i administraciju Makedonije Damjanom Mančevskim, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTS / Autor: Tanjug

Foto: Tanjug – Zoran Žestić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar