Maturanti u Dimitrovgradu upoznaju se sa studijskim programima fakulteta u Srbiji i Bugarskoj, preko 95% učenika planira da nastavi dalje školovanje

Maturanti Gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu imaju priliku da se, kao i do sada, poslednje godine svog srednjoškolskog obrazovanja neposredno upoznaju sa studijskim programima različitih fakulteta u Srbiji i Bugarskoj.

Prema rečima direktora Snežane Simeonov, škola ulaže mnogo truda da učenicima omogući da dobiju što više informacija iz prve ruke kada je u pitanju njihovo buduće studiranje, a do sada su učenicima četvrte godine predstavljeni studijski programi Tehničkog fakulteta u Boru Univerziteta u Beogradu, Fakulteta zaštite na radu i Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i Tehničkog univerziteta u Sofiji.

Prilikom posete predstavnika Ministarstva nauke i obrazovanja R. Bugarske, kojoj su prisustvovali i predstavnici DABČ-a i Generalnog konzulata R. Bugarske u Nišu, maturanti su se detaljnije upoznali sa uslovima studiranja na univerzitetima u Bugarskoj u skladu sa Uredbom 103. Na susretu kome su takođe prisustvovali i predstavnici Sofijskog univerziteta „Kliment Ohridski“ iz Sofije, Jugozapadnog univerziteta „Neofit Rilski“ iz Blagoevgrada i Više škole za telekomunikacije i poštu iz Sofije maturantima su predstavljene i podeljene brošure velikog broja univerziteta i fakulteta u Bugarskoj.

U okviru plana rada i planiranih aktivnosti na temu profesionalne orijentacije sprovedeno je i anketiranje o profesionalnim namerama učenika četvrtog razreda, kaže psiholog Vesna Babić. Prema njenim rečima, rezultati anketiranja pokazuju da više od 95% maturanata planira da nastavi dalje školovanje. I ove godine vlada veliko interesovanje za upis na fakultete u susednoj Bugarskoj, za šta se opredeljuje preko 90% učenika četvrtog razreda.

Ove školske godine Gimnaziju „Sv. Kirilo i Metodije“ završiće ukupno 62 maturanta. Za učenike završnog razreda u gimnazijskim odeljenjima nastava se završava 24. maja, dok će za maturante turističkih odeljenja poslednji dan školske godine biti 31. maj.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

 

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar