a
 

Optimalno vreme za setvu kukuruza od 5. do 30. aprila

Poljoprivredni proizvođači su spremni za setvu kukuruza iako je zemljište još uvek vlažno. Prema očekivanja ovog proleća na ravnicama u Vojvodini, ali i u drugim krajevima Srbije ovom ratarskom kulturuom biće zasejano oko 900.000 hektara, objavljeno je u emisiji “Agro Dan”.

Optimalni setveni rok u zavisnosti od područja je između 5. i 30. aprila, odnosno kada je temperatura zemljišta na dubini setvenog sloja do 10 stepeni.

Prema rečima agrostručnjaka rana setva zbog pojave aprilskog mraza mogla bi da naškodi tek izniklom usevu, iako kukuruz u početnim fazama rasta može da podnese kratkotrajne mrazeve. Ranija setva može nanuditi i tako što u sklučaju nižih dnevnih temperatura semenu treba duži period da nikne što povećava mogućnost da ga napadnu bolesti i štetočine. Sa druge strane ranije obavljena setva doprinosi da se kukuruz bolje razvija, sareva i pre obere jer tokom vegetacije u maju i junu ima više vlage u zemljištu.

Agronomi savetuju pravilan izbor hibrida, što je, pored pune primene agrotehničkih mera, jedan od preduslova za dobar rod.

P. Videnov (izvor: Agro Dan)

Foto: arhiva FAR-a

 

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar