Za osmake probni završni ispit 13. i 14. aprila

Učenici osmog razreda ove nedelje polažu probni završni ispit. Matematika 13, a srpski i kombinovani 14. aprila.

Tek što su se vratili sa raspusta, osmake čeka velika provera znanja – probna mala matura, koja će biti organizovana u petak i subotu, 13. i 14. Aprila, prenosi portal Večernjih novosti. Prvoga dana učenici će u podne polagati test iz matematike, a drugog u devet časova ujutru test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a u 11.30 kombinovani test, sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike.

Drugog dana imaće pauzu od 30 minuta između dva testa. Testovi za probni završni ispit, za koje je zadužen Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, spremni su, a škole će moći da ih preuzmu od srede u podne na sajtu – skole.ceo.edu.rs.

Probni završni ispit imaće istu težinu i tip zadataka kao i prava mala matura, koju će učenici polagati na kraju osnovnog školovanja, u junu. Zadaci će biti podeljeni u tri nivoa – osnovni, srednji i napredni. Kako bi se učenici navikli na pravo testiranje i na probnoj proveri znanja sve će biti organizovano kao na pravoj. Razlika je samo u tome što će rezultati testova ostati u školama, kako bi poslužili nastavnicima za analizu znanja učenika, te da do kraja školske godine mogu da obnove i bolje nauče oblasti iz kojih ne budu tačno odgovorili na pitanja.

Ove godine testovi će imati malo više “otvorenih zadataka“, tj. onih u koje se odgovori upisuju, a ne biraju se zaokruživanjem ponuđenih odgovora. Novina ima i kada je reč o bodovanju, jer će se od ove godine način bodovanja za upis u srednje škole vratiti na staro – maksimalan broj bodova na osnovu uspeha iz škole biće 60, a na tri testa učenici će moći da osvoje najviše 40 bodova. Tokom prethodne dve godine maksimum iz škole bio je 70, a sa testa 30. Zbog hiperprodukcije vukovaca i odličnih učenika, prosvetne vlasti odlučile su da veći značaj vrate znanju pokazanom na testu.

Nakon probnog testiranja, osmaci će imati više od dva meseca da se pripreme za pravi završni ispit, koji je zakazan za 18, 19. i 20. jun.

Međunarodno PISA testiranje

Pojedine osmake narednih dana čeka još jedna provera znanja – međunarodno PISA testiranje, sa testovima iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti. Testiranje počinje 16. aprila i trajaće do polovine maja, a u njemu će učestvovati učenici koji su napunili 15 godina, pa će većina biti testirana u srednjim školama, a manji broj u osnovnim. Ukupno će biti obuhvaćeno 8.000 đaka iz 222 škole širom Srbije.

Izvor: novosti.rs

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar