Treća akcija „Aleksinačke planine“: Uspon na Strikovac i Čardak kod sela Bovan

Planinarski klub „Železničar“ iz Aleksinca organizovao je 14. aprila 2018. godine treću akciju „Aleksinačke planine“ (drugi naziv „Planine Aleksinačke kotline“). Učestvovalo je 117 planinara iz 12 planinarskih društava i klubova iz Srbije.

Originalna zamisao Berislava Trajkovića, profesora geografije i jednog od najboljih sportskih radnika na jugu Srbije je da se na svakoj narednoj akciji „Aleksinačke planine“ menja odredište na koje će se planinari penjati, i tako upoznaju sve planine u okolini Aleksinca, a to su i planine koje oivičavaju Aleksinačku kotlinu. Zato je na prvoj akciji „Aleksinačke planine“, 2016. godine, uspon bio organzovan na Sedi vrh (813 m) kod sela Subotinac, a 2017. godine na Bukovik (894 m) kod sela Mozgovo.

Treća akcija održana je u ataru sela Bovan, na vrhove Strikovac (550 m) i Čardak (799 m). Jedna izuzetno zanimljiva kružna staza, lagana za prelazak, bez obzira na dužinu od 18 kilometara, planinare je vodila od obale Bovanskog jezera, u pravcu istoka. Prvo odmorište bilo je uzvišenje ispred vrha Strikovac, na kome se nalaze antene. Ovo uzvišenje fantastičan je vidikovac, i većina učesnika je odatle prvi put videla Bovansko jezero sa visine.

Sada je Bovansko jezero izgledalo potpuno drugačije nego kada se putem ka Sokobanji prolazi pored njega, jer se vide oba njegova kraka koji mu daju oblik slova „Y“. I ne samo to, sa ovog vidikovca lepo se vide i planine Bukovik i Sedi vrh, i sela opštine Aleksinac pored Južne Morave.

Zanimljivo je da je Strikovac veoma blizu sela Bovan, a još bliže magistralnom putu Aleksinac-Sokobanja. Kada god se prolazi ovim putem, praktično se prolazi i tik ispod Strikovca. Područje Strikovca može postati jako dobro izletište za meštane Aleksinca i Sokobanje i turiste koji posećuju Bovansko jezero i Sokobanju. Bez ikakvog napora izlazi se na vrh Strikovac. Mesto koje zaista vredi posetiti.

Učesnici treće akcije „Aleksinačke planine“ od Strikovca su nastavili širokim šumskim putem ka vrhu Čardak (799 m), koji se nalazi istočnije, na razmeđi atara Bovna, Subotinca i sokobanjskih sela Poružnica i Resnik. U blizini Čardaka je šumarska kuća, sa dve izdašne česme. Od šumarske kuće počelo je spuštanje radi povratka u selo Bovan.

Vreme je bilo toplo, čak i više letnje nego prolećno. Dosta je dece – planinara poletaraca prošlo stazu.  Na kraju akcije, u osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Bovnu, domaćini su sve učesnike poslužili besplatnim ručkom i priredili kulturni program.

Neumorna deca produžila su da se igraju u školskom dvorištu, kao da nisu pre toga osam sati proveli na planinarskoj stazi. I ovo je još jedan pokazatelj da ova staza nije teška.

U nastavku pogledajte i galeriju fotografija sa treće akcije “Aleksinačke planine”.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo „Preslap“ / Autor portreta Berislava Trajkovića: Nenad Aleksandrov

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar