a
 

Nizom aktivnosti dimitrovgradska gimnazija i predškolska ustanova obeležili Dan planete zemlje

Povodom 22. aprila – Međunarodnog dana planete Zemlje, Gimnazija „Sv. Kirilo i Metodije“ organizovala je niz aktivnosti kako bi skrenula pažnju javnosti na značaj očuvanja životne sredine i podizanja ekološke svesti kod učenika i građana.

Na časovima biologije, hemije, geografije i fizičkog vaspitanja održana je prezentacija o zagađenju životne sredine, koju je pripremio Đački parlament, a u holu škole u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Detko Petrov“ otvorena je izložba fotografija o prirodnim lepotama opštine Dimitrovgrad.

„Planeta zemlja je bitna za sve ljude, od najmlađih do starijih generacija i kroz razlilčite aktivnosti ideja je da podignemo svest da je to naš dom o kojem treba da se brinemo. Sa predškolskom ustanovom imamo i zajedničke aktivnosti, a  posebno bih pohvalila bugarsko odeljenje I-2 sa razrednim starešenim Snežom Tošev Milanov, koje je svojom maštom, energijom i snagom osmislilo puno lepih događaja“ – rekla je u izjavi za medije Snežana Simeonov, direktorka gimnazije.

Profesor hemije Roki Stoimenov je naglasio da su sva odeljenja u školi upoznata sa trenutnim problemima, koja se tiču zagađenja vode, vazduha, i narušavanja ozonskog omotača i dodao:

„Sa decom iz predškolske ustanove „Osmi septembar“ organizovali smo zajedničke aktivnosti, gde su učenici Gimnazije predočiti mlađima na koji način da sačuvaju životnu sredinu, kako da recikliraju neki otpadni materijal i očuvaju prirodu“.

Na platou ispred  Centra za kulturu izložene su ručno izrađene dekoracije od plastičnih flaša i kućice od raznih vrsta kartona, koje su obojili mališani vrtića i zajedno sa gimnazijalcima pokazali svoju kreativnost.

Građani su na ovom svojevrsnom ekološkom bazaru kupovali izložene krativne predmete, a prikupljena novčana sredstva biće uplaćena na račun fondacije „Zamisli život“.

Obeležavanje Međunarodnog dana planete Zemlje ulepšano je i dečjim maskenbalom mališana iz objekаta „Leptirić“ i „Pčelica“, koji je izmamio osmehe i radost Dimitrovgrađana.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar