Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov učestvovao u radu konferencije „Pokretanje procesa izrade Strategije socijalne zaštite u Republici Srbiji“

U maloj sali Narodne skupštine u Beogradu 20. aprila održana je konferencija pod nazivom „Pokretanje procesa izrade Strategije socijalne zaštite u Republici Srbiji“, koja predstavlja početak javne i stručne rasprave o budućim ciljevima i prioritetima u oblasti socijalne zaštite.

Otvarajući konferenciju državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić je naglasio:

„Zadovoljstvo mi je da smo danas, svi ovde okupljeni, spremni da zajedno otpočnemo kreiranje nove etape razvoja sistema socijalne zaštite u našoj zemlji. Ovaj proces podrazumeva i usklađivanje nacionalnog normativnog okvira sa međunarodnim i evropskim dokumentima i zakonima koji iz njih proizilaze. U tim okvirima treba da se razvija moderan, efikasan i fleksibilan sistem socijalne zaštite, koji će biti spreman da pruži adekvatan i blagovremen odgovor na potrebe građana. Danas ne polazimo od početka – imamo rezultate na koje možemo da se oslonimo i radimo kako bismo osigurali održivost i stalno pratili i unapređivali stepen razvijenosti, kao i kvalitet”.

Konferencija je održana sa ciljem da se predstavi početak procesa izrade Strategije socijalne zaštite u Republici Srbiji za period 2019 – 2025. Takođe, prezentovana je i pomoć Evropske unije u kreiranju Strategije, kao i dodeljeni grantovi za implementaciju 30 projekata na lokalnom nivou iz oblasti  obrazovanja i pružanja socijalnih usluga u vrednosti od 5,5 miliona evra.

Predsednik opštine Dimitrovgrad i predsednik Оdbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO Vladica Dimitrov govorio je iz ugla lokalnih samouprava o aktuelnom stanju u socijalnoj zaštiti i predlozima za rešenje nekih problema koji su uočeni. Najviše je bilo reči o održivosti usluga socijalne zaštite sa aspekta finansiranja od strane lokalnih budžeta, ali i od strane namenskih transfera iz republičkog budžeta.

Dimitrov je govorio o potrebi redefinisanja kriterijuma za dodelu transfera socijalne zaštite opštinama, kao i o činjenici da je neophodno značajnije finansijski sagledati lokalne samouprave, koje imaju inovativne usluge i koje izdvajaju značajna sredstva iz lokalnih budžeta za ovu namenu. On je upoznao prisutne sa uslugama koje se pružaju korisnicima u opštini Dimitrovgrad, a posebno o Hiporehabilitaciji i Inkluzivnoj igraonici.

Na konferenciji je zauzet zajednički stav da Centri za socijalni rad ne mogu biti pružaoci usluga već ustanove koje će mapirati i upućivati korisnike pružaocima, ali i vršiti nadzor i kontrolu kvaliteta pružene usluge.

Na konferenciji su, pored predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja učestvovali i predstavnici UNICEF-a, Saveta Evrope, relevantnih državnih institucija, javnih institucija, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva koje se bave pružanjem socijalnih usluga i unapređenjem sektora socijalne zaštite u Republici Srbiji, kao i predstavnici Centara za socijalno rad i Komore socijalnih radnika. 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koordinira procesom pripreme Strategije uz finansijsku podršku Evropske unije i tehničku podršku NIRAS konzorcijuma.

P. Videnov (Izvor i foto: Kabinet predsednika opštine Dimitrovgrad / minrzs.gov.rs

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar