U Dimitrovgradu otvorena Rosa škola roditeljstva

Kompanija Rosa voda u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije otvorila je danas u dimitrovgradskom Domu zdravlja prvu od ukupno deset škola roditeljstva koje će tokom ove godine biti otvorene u celoj Srbiji. Potpuno nove prostorije u kojima će budući roditelji dobijati stručne savete i podršku tokom trudnoće i prvih godina odrastanja deteta svečano su presecanjem vrpce otvorili Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad i dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik Ministra zdravlja iz Sektora za javno zdravlje i programsku i zdravstvenu zaštitu.

Otvaranje škola roditeljstva predstavlja način da se ojača mreža primarne zdravstvene zaštite u smislu preventivnog rada i da se pruži podrška Patronažnim službama u Domovima zdravlja, rekla je u izjavi za medije dr Vesna Knjeginjić.

„Mi smo u saradnji sa Gradskim Zavodom za javno zdravlje, a na osnovu definisanih kriterijuma odabrali sredine odnosno zdravstvene ustanove u kojima će biti otvorene škole roditeljstva. Jedan od kriterijuma bio je da te ustanove imaju na raspolaganju tim stručnjaka koji će moći da rade i sprovode aktivnosti u ovim savetovalištima. Tim škole roditeljstva ima pedijatra, stomatologa, ginekologa, a veoma aktivni učesnici su i sestre koje rade u Patronažnim službama“ – istakla je, između ostalog, Knjeginjić.

Predsednik opštine Vladica Dimitrov rekao je prilikom otvaranja škole roditeljstva da je demografska slika Srbije veoma loša, ali da je u Jugoistočnoj Srbiji taj problem najizraženiji. On je naglasio da je problem prepoznat od strane Ministarstva zdravlja, Ministarstva za demografsku i populacionu politiku, kao i lokalnih samouprava, ali da je neophodna podrška društveno odgovornih kompanija poput Rose, kako bi u početku taj problem bio ublažen, a u godinama koje dolaze i rešen u potpunosti.

Dimitrov je takođe istakao da opština Dimitrovgrad spada u opštine sa lošom demografskom slikom, kao i da lokalna samouprava radi na tom problemu, tako što izdvaja značajna sredstva za povećanje nataliteta. Iz budžeta opštine se izdvaja novac za buduće roditelje, novorođenu decu, decu bez roditeljskog staranja, decu koja žive u porodicama čiji su roditelji nezaposleni, kao i za svako treće i naredno dete u porodici i dr.

Robert Petrov, direktor Doma zdravlja zahvalio se je kompaniji Rosa voda na jednom ovakvom vidu podrške i naglasio da Patronažna služba pri ovoj zdravstvenoj ustanovi dugi niz godina radi predano i profesionalno, kao i da sve svoje obaveze i zadatke ispunjava u skladu sa pravilima struke. On je takođe dodao da će tim sestara, koji će ubuduće raditi u savremenijim, prijatnijim i adekvatnijim uslovima, davati stručne i prave savete majkama, budućim majkama, porodiljama i trudnicama.

U ime kompanije Rosa voda prisutnima se obratila Nada Filipović, koja je rekla da je ovoj kompaniji čast i zadovoljstvo da podrži ovako važan strateški projekat Republike Srbije, prvenstveno Ministarstva zdravlja.

„Zajedno sa Ministarstvom zdravlja već treću godinu radimo na adaptaciji opredeljenih prostora i na pomoći u edukaciji majkama, budućim roditeljima i čitavim njihovim porodicama. Zahvalila bih se pomenutom ministarstvu na partnerstvu, kao i na tome što je prepoznalo ideju i misiju kompanije Rosa. Zahvalila bih se i našim potrošačima koji su učestvovali u celom ovom projektu tako što su kupovinom Rosa vode od 1,5 litara donirali jedan dinar za otvaranje škola roditeljstva širom Srbije“ – naglasila je Filipović.

U protekle dve godine otvoreno je 10 škola roditeljstva, a preko 3.000 roditelja i njihovih beba dobilo je neprocenjivu podršku. Ove godine Rosa voda otvara 10 škola roditeljstva, a pored Dimitrovgrada, podršku će budući roditelji dobiti u Bosilegradu, Bečeju, Nišu, Boljevcu, Rumi, Opovu, Vršcu, Užicu i Koceljevi.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar