Objavljena rang-lista projektnih predloga u okviru ReLOaD projekta u opštini Dimitrovgrad

Opština Dimitrovgrad objavila je rang-listu projektnih predloga organizacija civilnog društva koji su prispeli na Javni konkurs za organizacije civilnog društva u sklopu projekta ReLOaD u dimitrovgradskoj opštini.

Zainteresovane organizacije civilnog društva/udruženja građana mogle su da podnesu predloge projekata koji se odnose na nekoliko izabranih prioritetnih oblasti: podrška marginalizovanim grupama građana, lokalni ekonomski razvoj, mladi, razvoj održive poljoprivredne proizvodnje i očuvanje kulturne baštine.

Na konkurs je pristiglo ukupno 11 projektnih predloga, od kojih je za finansiranje odobreno 5 projekata, čiji su podnosioci Udruženje građanske inicijative Caribrod, Udruženje hendikepiranih lica HENDIKEP Dimitrovgrad, Udruženje građana Caribrod, Udruženje građana „Fokus Caribrod“ Dimitrovgrad i Centar za održivi prostorni razvoj „balkanARHItrav“ Dimitrovgrad. Kompletnu rang-listu možete pogledati na sajtu opštine Dimitrovgrad.

Kako je ranije navedeno u tekstu Javnog konkursa, za odobrene projekte biće izdvojena sredstva u iznosu od 5.000 do 35.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

„Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ (ReLOaD) je projekat koji u Albaniji, bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Zapadnom Balkanu i finansiran je od strane Evropske unije. Dimitrovgrad je jedna od pet jedinica lokalne samouprave na teritoriji Srbije izabranih za učešće u ovom projektu.

D. Jelenkov

Foto: Ivica Ivanov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar