Nišville 30. aprila obeležava Svetski dan džeza – koncerti u 5 država i 10 gradova

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno, sedmi put za redom obeležiti SVETSKI DAN DŽEZA u ponedeljak, 30. aprila koncertima u 5 država i 10 gradova! Pored programa u Srbiji, Nišville će se za International Jazz Day predstaviti i u Litvaniji, Rumuniji, Bugarskoj i Albaniji.

Koncerti će biti održani u sledećim gradovima: Kaunas (LTU), Turn Severin (ROM), Sofija (BUL), Tirana (ALB), te u Srbiji – Novi Sad, Kladovo, Leskovac, Vranje, Bujanovac i Niš. Nišville će u svim gradovima predstaviti bendove sa niške i srpske jazz scene, a u većini gradova  priključiće im se domaći muzičari da bi se oficijelni program spontano pretvorio u jam session, što po tradiciji predstavlja poseban užitak za publiku, ali i za muzičare na bini.

Ovom prilikom, u Nišu i Novom Sadu održaće se dupli program koji uključuje dnevnu matine svirku i nastup bendova u klubovima.

U Novom Sadu će dnevni program biti održan u caffe restoranu Piknik pored Dunava, gde će nastupiti  DJ Master Flow / Jazzysad od 12h do 16h i & Đorđe M. Obradović Trio od 16h do 19h. Od 20:00h do 23:00h, na lokaciji “Bulevar Books” knjižara biće održan celovečernji program, gde će biti postavljena izložba radova kultnog niškog fotografa Dušana Mitića Cara “Carski rez – izložba za poneti”, retrospektiva najboljih fotografija sa prethodnih Nišvila. Muzička podrška u večernjem programu će biti DJ Master Flow.

U Nišu tačno u podne, u ponedeljak, 30. aprila u 12:00h počinje matine koncert ispred Nišville Jazz Muzeja (Hamam) u Tvrđavi, gde nastupa sastav Stoned Heads, a biće postavljena i izložba umetničkih radova sa prethodnih izdanja Nišvila.

Celovečernji koncert u Nišu biće i ovom prilikom održan u klubu Feedbacki, od 21h. Nosioci programa biće Vlada Karadžov combo jazz band i DJ Loptica iz Niša, a predviđen je i tradicionalni jam session na kome će nastupiti mnogi niški renomirani muzičari jazz, blues, soul, funk i srodnih muzičkih pravaca.

Ovom prilikom pozivamo muzičare svih generacija da se pridruže proslavi svetskog dana džeza, ponesu svoje instrumente i budu deo ekipe, koja po običaju kroz spontano „džemovanje“ donosi neponovljiva i dragocena iskustva i muzičarima i publici.

Za sve programe povodom međunarodnog dana džeza, ulaz je besplatan!

Poslednji dan aprila proglašen je od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 godina džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta. Ove godine, centralna proslava svetskog dana džez muzike biće organizovana u St. Petersburg-u u Rusiji, kao i u New Orleans-u u SAD.

Veliki kompozitor Igor Stravinski rekao je svojevremeno da je jazz “klasična muzika 20. veka”, a jednu od najboljih (socijalnih) definicija ove muzike dao je Quincy Jones: “Jazz ima moć da ljudi zaborave na međusobne razlike i ujedine se…. Jazz je personifikacija za transformisanje pretežno negativnih okolnosti u slobodu, prijateljstvo, nadu i dostojanstvo!”

Izvor i foto: Nišville Jazz Festival

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar