Predstavljanje projekta „Povećanje dostupnosti Zaštitnika građana građanima koji žive u unutrašnjosti Srbije“ i potpisivanje Sporazuma o dodeli bespovratnih sredstava 3. maja u Dimitrovgradu

U Dimitrovgradu će 3. maja biti predstavljen projekat „Povećanje dostupnosti Zaštitnika građana građanima koji žive u unutrašnjosti Srbije“ i potpisan Sporazum o dodeli bespovratnih sredstava za njegovu realizaciju.

Reč je o projektu koji sprovodi Zaštitnik građana uz finansijsku podršku Vlade  Republike Bugarske i posredstvom Ambasade Republike Bugarske u Republici Srbiji, a koji će tokom perioda od 18 meseci biti sproveden u 12 opština i gradova u Srbiji, među kojima je i opština Dimitrovgrad. Kako se navodi, cilj projekta je povećanje svesti javnosti o ljudskim pravima i unapređenje vidljivosti i dostupnosti Zaštitnika građana kao raspoloživog mehanizma za zaštitu prava građana u lokalnim sredinama.

Nakon polaganja cveća na spomenik Vasilu Levskom u centru Dimitrovgrada, zaštitnik građana Zoran Pašalić, zamenik zaštitnika građana, ombudsmanka Republike Bugarske i ambasador Republike Bugarske Radko Vlajkov održaće sastanak sa predsednikom opštine Dimitrovgrad Vladicom Dimitrovim. Zatim će u konferencijskoj sali Sportsko-turističkog centra u 13:30 časova biti svečano potpisan Sporazum o bespovratnim sredstvima koja za sprovođenje datog projekta Zaštitniku građana dodeljuje Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske posredstvom Ambasade Republike Bugarske.

Po potpisivanju Sporazuma, predsednik opštine Dimitrovgrad i gosti iz Srbije i Bugarske razgovaraće sa predstavnicima civilnog društva u Dimitrovgradu.

D. Jelenkov

Tekst je deo projekta „Demokratsko društvo – informisan građanin“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2018. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar