Na “Gradini” devize u donjem vešu, a srebrni nakit u pakovanju vlažnih maramica

Carinici su na graničnom prelazu “Gradina” kod Dimitrovgrada, u saradnji sa policijom, u pretprazničnim danima, prilikom izlaska iz zemlje, u dva navrata zaplenili više od 40.000 neprijavljenih evra, saopštava Uprava carina.

Kada je 30. Aprila „mercedes benc“ nemačkih registarskih oznaka stigao na red za kontrolu, vozač turske nacionalnosti, koji je putovao u društvu supruge i njene sestre, rekao je da imaju da prijave samo 5.000 evra. Carinici su se ipak odlučili za detaljan pregled automobila, prtljaga i putnika koji su se iz Francuske uputili ka Turskoj. Tom prilikom kod vozačeve supruge je pronađeno 15.750 evra koje je krila u donjem vešu. Ali to nije sve: otkriveno je i da vozač u torbici krije 11.600 evra, a među njegovim ličnim stvarima, u kutiji sa keksom, nađeno je još 32.500 evra. Kod druge saputnice, vozačeve svastike, nije pronađen novac.

Putnici su se izjasnili da je novac zajednički. A pošto su imali ukupno 59.850 evra, vraćen im je iznos od 30.000 evra (svakom po 10.000, jer toliki iznos ne moraju da prijavljuju), dok je ostatak od 29.850 evra privremeno zadržan.

Јoš jedan devizni prekršaj na izlazu prelaza “Gradina” otkriven je i dan pre, kada je na kontrolu stigao „mercedes“ takođe nemačkih registarskih oznaka. Za volanom automobila nalazio se državljanin Danske turskog porekla u društvu bračnog para, takođe turske nacionalnosti, a putovali su iz Nemačke ka Turskoj. Na pitanje carinika koliko novca imaju da prijave, stigao je odgovor da vozač ima svega 3.000 evra, a suvozač samo 6.000. Međutim, prilikom pregleda putnika, u unutrašnjem džepu sakoa vozača pronađeno je 33.000 evra, a u novčaniku još 3.500. U unutrašnjem džepu sakoa suvozača otkriveno je 5.000 evra, a u torbici 1.500. Јedino kod saputnice nije pronađeno ništa.

Kako su se izjasnili da je novac zajednički, vraćeno je svakom po 10.000 evra, dok je ostatak od 13.000 zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Uprava carina takođe saopštava da su carinici su saradnji sa graničnom policijom, 2. maja na ulazu graničnog prelaza „Gradina“, sprečili putnicu autobusa da ilegalno preko granice prenese skoro 2 kilograma srebrnog nakita.

Prekršaj je otkriven kada je autobus bosanskohrecegovačkih registarskih oznaka koji je putovao iz Turske ka BiH stigao na red za kontrolu. Na pitanje carinskih službenika da li ima nešto da prijavi, 52-godišnja putnica iz Srebrenika odgovorila je odrično.

Međutim, tokom kontrole njenog prtljaga veća količina srebrnog nakita (lančića, narukvica, prstenja, minđuša i privezaka) otkrivena je posvuda u njenom prtljagu: u pakovanjima vlažnih maramica, u čarapama u koferu, među vešom, u priboru za održavanje lične higijene, ali i u posudama za hranu. Nakit je pronađen i pored sedišta na kojem je putnica sedela, pritom nije negirala da je nakit njeno vlasništvo.

Vrednost zaplenjenog srebrnog nakita, koji je predat u dalju nadležnost carinarnici u Dimitrovgradu, iznosi oko 250.000 dinara.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar