a
 

Stefan Radovanov iz Bosilegrada istrčao Plovdivski maraton

Nakon Beogradskog, Stefan Radovanov, 54-godišnji bosilegradski dugoprugaš istrčao je i maraton u Plovdivu u susednoj Bugarskoj koji je održan 29. aprila ove godine. Radovanov je stazu dugačku 42.195 metara istrčao u vremenu 4 sata, 8 minuta i 15 sekundi.

Za portal FAR Radovanov je izneo svoje utiske iz drugog po veličini grada u susednoj Bugarskoj i jednog od najstarijih evropskih gradova, kao i o svom nastupu na maratonu.

„Ja sam lično bio fasciniran Plovdivom, posebno starim gradom koji je specifičan i prepun starih građevina i iskopina pogotovo iz rimskog perioda. Poseban utisak na mene je ostavio Antički stadion još iz vremena Starog Rima. Grad je veoma uređen, ima puno zelenila i higijena je na vrhunskom nivou. Pešačke zone, biciklističke staze, putevi – sve je to urađeno besprekorno i vrlo profesionalno. Predivno sam se osećao tamo i mogu da kažem da nosim sa sobom predivne emocije i uspomene koje se ne mogu opisati rečima, već se trebaju doživeti. Sa nestrpljenjem ću čekati ponovni susret sa ovim velelepnim gradom.

Što se tiče maratona, predivan je osećaj naći se u društvu trkača iz svih krajeva sveta. Sama staza je bila izuzetno naporna i teška. Veliko opterećenje predstavljali su uvodnih 3-4 kilometara, jer smo trčali po kaldrmi, a nakon toga i sam kraj trke, tačnije poslednjih 5 kilometara. Tada su noge veoma teške i takmičari uglavnom razmišljaju da li da trče ili da odustanu, ili da prepešače poslednju deonicu kako bi stigli do cilja. Ja sam sa svojih 53 godina odlično podneo sav taj napor i zadovoljan sam, prvo što sam uspeo da istrčim stazu, a onda i svojim vremenom od 4 sata 8 minuta i 15 sekundi. Želeo bih da pohvalim organizaciju maratona koja je bila odlična sa svim pratećim elementima koji idu uz jedan ovakav događaj“ – rekao je Radovanov.

Mlađim naraštajima koji žele da se bave bilo kojim sportom Radovanov je poručio da budu istrajni i spremni na svakojaka odricanja i iskušenja kako bi postali dobri sportisti i dodao da su pozitivna energija, vedar duh i stav bitan preduslov za uspeh kako u sportu, tako i u privatnom životu.

Maraton u Plovdivu okupio je preko 800 takmičara iz 22 države, među kojima su Bugarska, Srbija, Rumunija, Makedonija, Španija, Nemačka, Holandija, SAD, Velika Britanija, Rusija, Ukrajina i dr. Svi učesnici koji su završili maraton u kontrolnom vremenu 5 sati i 30 minuta dobili su medalje, kao uspomenu za uspešno završenu trku.

  A. Todorov

Foto: Anastasija Arslanova / Katja Petrova

 

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar