Nova ekspedicija i novi uspeh Zorana Pavlovića Paće: Na Andima kao u svom Predejanu

Zoran Pavlović Paća, najbolji sportista juga Srbije, najbolji planinar i planinarski vodič Srbije svih vremena, ostvario je još jedan veliki vodički uspeh u Južnoj Americi. Od 13 do 28. aprila 2018. godine, Paća je predvodio ekspediciju na Andima u Peruu. Paćina “družina snova”, 13-oro planinara iz Srbije, Makedonije i Crne Gore, popeli su se na vrhove Vinikunka (5150 m), El Misti (5822 m) i Čačani (6075 m). Pod vođstvom ovog, inače skromnog čoveka iz malenog Predejana na jugu Srbije, svi planinari uspeli su da se popnu na sve vrhove, bez ikakvih zdravstvenih problema, bez ikakvih bezbedonosnih rizika. Nije lako ni boraviti dve nedelje na drugom kontinentu, daleko od kuće, biti odvojen od posla, porodice, svakodnevnog života. Jednostavno, Paća toliko dobro pripremi svoje planinare, da su spremni i za visine od preko 7000 metara, a opušteni su kao nisu na opasnim Andima, već na običnom jednodnevnom planinarskom izletu.

Radi aklimatizacije, a Paća je po tome neprevaziđen, naši planinari pohodili su i čuveno arheološko nalazište Maču Pikču (3061 m) i jezero Titikaka, na granici Perua i Bolivije. Paći i te kako prijaju planine Južne Amerike. U Južnoj Americi, Paća je kao kod svoje kuće u Predejanu. Podsetimo, već tri puta je Paća organizovao ekspedicije na Akonkagvu (6962 m), najviši vrh južne i zapadne polulopte planete Zemlje. Ovo je drugi put da Paća odlazi u Peru.

Po dobro utvrđenoj metodologiji, Paća ne opterećuje svoje učesnike napornim deonicama, već ih postepeno uvodi na sve više nadmorske visine. Paća kao vodič visokogorskih akcija i ekspedicija može se pohvaliti ubedljivo najvećim postotkom učesnika koji dolaze do cilja ekspedicije.

Paćina “družina snova” na Maču Pikču popela se 16. aprila.

Dva dana kasnije, uspeli su da se popnu na planinu neobičnog izgleda, koju lokalno stanovništvo zove “Dugina planina”, zato što je ogoljeni najviši deo ove planine sav u duginim bojama. Najviši vrh Vinikunka, sa svojom visinom od 5150 m, predstavlja popriličan izazov i odskočnu dasku za nove poduhvate.

Organizmi Paće i njegovih planinara savršeno su funkcionisali na Vinikunki. Razređen vazduh i specifična klima nisu smetali učesnicima. Dragoceni odmor i “punjenje baterija” naši junaci obavili su na jezeru Titikakaka, gde su proveli tri dana, od 21 do 23. aprila.

Potom je usledio dvodnevni (24/25. april) uspon na El Misti, hladan, surov vrh, snegom i ledom prekriven. Ugašeni vulkan. Ovde je već valjalo spavati u šatorima, izdržati vetar olujne snage. Sve su to uspeli Paćini planinari, jer Paća je najbolji vodič za aklimatizaciju na ovakvim nadmorskim visinama.

Konačno, najveći izazov bilo je popeti se na visinu višu od 6000 metara. Vrh Čačani visok je 6075 metara, za većinu učesnika bio je i najviša tačka na koju su se popeli. I ovaj uspon odvijao se u dva dana, 27 i 28. aprila. Za razliku od surovog El Mistija, na Čačaniju je vreme bilo prijatno, sunčano, ne previše hladno.

Naravno, na ovakvim visinama svaka žurba i prevelika želja za usponom na vrh može čoveka odvesti u ponor, te su svi učesnici ekspedicije morali da hodaju polako, beskonačno sporo, ali jedino moguće. Zato su se svi i popeli na Čačani.

Pred Paćom su i novi izazovi, samo u narednih par meseci ovaj heroj juga Srbije predvodiće ekspedicije i visokogorske akcije na Elbrusu (čak dva puta, neverovatan kuriozitet), na Mon Blanu, u Japanu, na Dolomitima, na Grosglokneru, na Komovima, na Prokletijama. Sa nekima od učesnika iz Perua, sa mnogim novim licima – tek – svi oni kvalifikovaće se za “družinu snova”.

Verujemo i da će Paća uspeti, uprkos mnogim obavezama koje mora ispuniti, da dođe i na neku od velikih planinarskih manifesacija na jugu Srbije.

Deo ekspedicije pogledajte u galeriji fotografija PD „Predejane“.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo „Predejane“

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar