a
 

Odličan plasman dimitrovgradskih srednjoškolaca na Republičkoj Književnoj olimpijadi, Tea Mladenov drugoplasirana

Republičko takmičenje iz književnosti – Književna olimpijada, ove godine je u Sremskim Karlovcima okupilo čak 670 učenika srednjih škola iz cele Srbije. Među takmičarima se našlo i petoro učenika Gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu, koji su ovom prilikom pokazali odlično znanje iz oblasti književnosti.

Najbolji uspeh među dimitrovgradskim srednjoškolcima postigla je maturantkinja Tea Mladenov, osvojivši 19 od mogućih 20 bodova, čime se u konkurenciji od 54 učenika četvrtog razreda izborila za visoku poziciju među drugoplasiranim takmičarima. Iako je i ranije učestvovala na Književnoj olimpijadi, ove godine po prvi put se plasirala za republički nivo – a prema njenim rečima, da bi se ostvario dobar plasman na takmičenju koje zahteva poznavanje celokupnog gradiva iz književnosti koje se izučava u srednjoj školi, bilo je neophodno pripremati se tokom cele školske godine.

„Od velikog značaja je bio rad sa predmetnom profesorkom Aleksandrom Marijanović, kao i profesorkom Natašom Gligorijević, koja nam je predavala srpski jezik i književnost u drugom razredu. Naravno, samostalna priprema je odlučujuća za ovakvu vrstu takmičenja“, kaže Mladenova.

Uspešna u oblasti srpskog jezika i književnosti, ali i u drugim predmetima – kao što su istorija i bugarski jezik, iz kojih se ove školske godine takođe plasirala na republička takmičenja, Tea planira da se u daljem školovanju posveti pravu i, kako kaže, nada se da će joj ostvareni uspeh na Republičkoj Književnoj olimpijadi biti od značaja i za upis na akademske studije.

Na ovogodišnjoj Republičkoj Književnoj olimpijadi odlično se pokazalo i četvoro učenika drugog razreda Gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“, čiji je predmetni nastavnik Nataša Gligorijević – Ana Kostov sa postignutih 16 poena, Dina Aleksov sa 15, i Dejan Stamenov i Milica Andreev, koji su osvojili po 12 bodova. Njihov uspeh je tim veći kada se ima u vidu da su se takmičili u kategoriji u kojoj je konkurencija bila najveća, s obzirom na to da je učešće u takmičenju uzelo čak 309 učenika drugog razreda.

Milica Andreev učestvovaće i na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture 27. maja u Tršiću, kao jedna od dva učenika koji će tom prilikom predstavljati Pirotski okrug. Dina Aleksov je među učenicima koji su se plasirali za Republičko takmičenje iz bugarskog jezika u Bosilegradu, dok će Dejan Stamenov biti među takmičarima koji će Gimnaziju u Dimitrovgradu predstaviti i na ovogodišnjem Republičkom takmičenju iz istorije.

D. Jelenkov

Foto: Iz albuma Nataše Gligorijević

Tekst je deo projekta „Demokratsko društvo – informisan građanin“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2018. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bez komentara

Ostavi komentar