Vladica Dimitrov o značaju ReLOaD programa za opštinu Dimitrovgrad

U Kragujevcu je 16. maja potpisan sporazum o finansiranju projekata odobrenih u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ (ReLOaD). Vrednost 17 projekata u Dimitrovgradu, Kragujevcu, Paraćinu, Čačku i Šapcu je 235.000 evra. ReLOaD program sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira se iz fondova Evropske unije.

Opštini Dimitrovgrad odobrena su 5 projekta, čija ukupna vrednost iznosi oko 7.400.000 dinara, pri čemu je učešće opštine 30%, odnosno 2.200.000 dinara, rekao je u razgovoru za portal FAR Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad.

Među izabranim projektima se nalaze „Građani u akcijiUdruženje građanske inicijative Caribrod (1.165.500 dinara), „Podrška marginalizovanim grupama kroz inovativne programe socijalne zaštiteUdruženje hendikepiranih lica – HendikepDimitrovgrad (2.100.000 dinara), „Resursni centar za razvoj civilnih inicijativa DimitrovgradUdruženje građana Caribrod (2.106.153 dinara), „Aktivno učešće mladih kao preduslov razvoja društvaUdruženje građana Fokus Caribrod (885.000.000 dinara) i „Riznica prošlosti – pokretač budućnostiCentar za održivi prostorni razvoj balkanARHitravDimitrovgrad (1.160.520). Za svaku pohvalu je to što smo u Dimitrovgradu imali ukupno 11 projekata, i što smo opština sa najvećim brojem odobrenih projekata (5), a ujedno i sa najvećim iznosom sredstava za njihovu realizaciju, istakao je Dimitrov.

O značaju ReLOaD programa za opštinu Dimitrovgrad, predsednik opštine je kazao:

„Ono što je značajno za opštinu Dimitrovgrad je što su ta sredstva uglavnom namenjena organizacijama civilnog društva koja se bave mladima ili pak socijalno ugoženim kategorijama, odnosno marginalizovanim kategorijama društva i organizacijama koje su ponudile neka rešenja za budući razvoj na polju turizma, aktivizma mladih i slično. Osim toga, veoma je važno i to, što će se sve pomenute aktivnosti realizovati na teritoriji opštine Dimitrovgrad“.

Dimitrov ja naglasio da organizacije civilnog društva još uvek nisu na odgovarajućem stepenu razvoja.

„Nadam se da će rezultat svega ovoga biti povećanje kapaciteta nevladinih organizacija, kako bi mogle da apliciraju i za druge fondove trećih strana, najčešće EU fondova, jer smo uvideli da u okviru ovog programa pomenute organizacije još uvek nisu dovoljno pripremljene za ozbiljnije konkurse od strane Evropske unije. Ovo ne važi samo za opštinu Dimitrovgrad, već i za gradove i opštine na teritoriji cele Srbije, a u prilog tome ide da su u okviru Reload programa za 2018. godinu recimo Paraćinu i Čačku odobrena samo dva, odnosno jedan projekat. To je po meni dovoljan pokazatelj da organizacije civilnog društva još uvek nisu na nivou na kakvom bi trebalo da budu“ – zaključio je Dimitrov.

 A. Todorov

Foto: kragujevac.rs

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar