Za predsednika NUNS-a ponovo izabran Slaviša Lekić: Srbija zemlja u kojoj je nebezbedno biti novinar

Dosadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić danas je ponovo izabran na tu funkciju, prenosi agencija Beta.

NUNS je danas na Izbornoj skupštini birao novo rukovodstvo, a za članove Izvršnog odbora izabrani su Željko Bodrožić, Tamara Skroza, Biljana Stefanović, Jelka Jovanović, Slobodan Arežina, Tatjana Jakobi, Vojislav Stevanović, Marina Fratucan, Nedžat Behljulji i Anđela Milivojević

Za Sud časti izabrani su Vlado Mareš, Danica Vučenić, Momčilo Pantelić, Draga Božinović i Safeta Biševac.

Za članove Nadzornog odbora najviše glasova dobili su Vuk Cvijić, Mihajlo Kovač, Ljubomir Đorđević, Vukašin Obradović i Duško Medić.

Slaviša Lekić je u martu 2017. godine izabran za predsednika NUNS-a, kada je zamenio Vukašina Obradovića, koji je na čelu tog udruženja proveo sedam godina i koji je, godinu dana pre isteka drugog mandata, podneo ostavku.

“Srbija zemlja u kojoj je nebezbedno biti novinar”

Srbija je jedina zemlja regiona koja beleži silazni tred na polju demokratije, u kojoj je nebezbedno biti novinar i u kojoj novinari rade u neprijateljskom okruženju, rekao je Slaviša Lekić prilikom podnošenja Izveštaja o radu na izbornoj sednici tog udruženja.

“Prethodnih nekoliko rečenica nisu moje misli, već mišljenja, ocene i zaključci Reportera bez granica, Amnesti internešnela (Amnesty International), Evropske komisije i Hjuman rajts voča (Human Right Watch)”, kazao je Lekić u Medija centru u Beogradu.

On je istakao da su u prvoj godini od kada je Srpska napredna stranka na vlasti zabeležena 23 napada, pretnje ili pritisaka na novinare, u drugoj 36, u trećoj 58 u četvrtoj 69, petu su obeležila 92, a u prva tri meseca ove godine 30-ak ataka na ljude iz medija.

“Dobra vest ako se to može nazvati dobrim, jeste da se smanjuje broj fizičkih napada, a raste broj pritisaka”, izjavio je.

Lekić je dodao da su podaci koje je izneo iz NUNS-ove baze podataka, koju udruženje vodi već 10 godina, i da to verovatno nije ukupan broj napada, jer se “ljudi plaše da prijavljuju sve pretnje i ucene”.

Lekić je naveo da je nakon prošlogodišjeg zatvaranja Vranjskih formirana Grupa za slobodu medija, koja je premijerki Ani Brnabić uputila 13 zahteva u vezi sa zaštitom novinara.

“Grupa za slobodu medija ocenila je da odgovori premijerke Brabić na te zahteve pokazuju da ona odbija da sagleda suštinu problema i da ne uviđa ugrožavanje medijskih sloboda”, ocenio je Lekić.

On je dodao da je do novog dijaloga sa premijerkom došlo u proteklih nekoliko dana, nakon što je povučen nacrt Medijske strategije, na čemu je insistirao od kad su predstavnici reprezentativnih udruženja i asocijacija napustili tu radnu grupu.

Lekić je rekao da je sa premijerkom postignut “dogovor o dogovaranju” kao i načelni dogovor o strukturi nove radne grupe za izradu medijske strategije i saglasnost za formiranje koordinacionog tela za rešavanje aktuelnih medijskih problema.

On je podsetio da su, nakon što je pet udruženja i asocijacija izašlo i radne grupe za izradu Medijske stategije, oni počeli rad na izradi alternativne medijske strategije.

Lekić je kazao da je nedavno poništen nacrt strategije koji je radilo ministarstvo, a da je u međuvremenu završen rad na izradi alternativne medijske strategije.

“Taj dokument je usaglašen i sređen i on će se u opticaju naći pod nazivom ‘Prilozi za izradu strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2023′”, dodao je on.

U izveštaju NUNS se navodi i da su medijski zakoni dobrim delom usklađeni sa evropskim standardima, ali da se ne poštuju u praksi, tako da medijsko tržište ne funkcioniše, a “mediji su neposredno podređeni volji i (ne)milosti vlasti, političkih i ekonomskih centara moći”. Navodi se da se većina medija ne bavi nadzornom funkcijom vlasti, već služi kao propaganda mašina vladajuće nomenklature.

“Vlasnici medija svesno žrtvuju svoje informativne kadrovske i operativne resurse zarad ličnog finansijskog interesa i drugih privilegija. Nosioci vlasti na svim nivoima svojim postupcima svakodnevno pokazuju da medije vide, razumeju i koriste samo kao sredstva propagande i političkih manipulacije“, navodi se u izveštaju.

Navodi se da u takvim okolnostima “gotovo da postaje iluzorno insistirati na prioritetnim ciljevima NUNS-a kao što su slobodno novinarstvo, medijski pluralizam, autonomija profesije, nezavisnost novinara”.

Dodaje se i da je ugrožena svaka kritička misao o davno započetim demokratskim procesima u Srbiji.

“Politički pritisci direktno se obračunavaju sa ionako retkim kritičkim sadržajima u medijima, vode se javne kampanje i hajke protiv političkih neistomišljenika, čak i protiv retkih nezavisnih državnih institucija koje ne rade po diktatima i volji vlasti”, navodi se u izveštaju.

Izvor: Beta

Foto: Cenzolovka

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar