В Босилеград се проведе Републиканско състезание по български език

В ОУ „Георги Димитров” и в Гимназията в Босилеград вчера се състоя Републиканско състезание по български език.

В съревнованието, организирано от Министерството на просветата, науката и технологичното развитие на Република Сърбия, Матица на българите в Сърбия и Националния съвет на българското малцинство знанията си по български език показаха ученици от Димитровград и Босилеград, от селата Звонци и Божица, както и от Панчево и Иваново.

Ето и кои са учениците от основните училища, постигнали най-добри резултати в състезанието:

пети клас:

II място: Никола Захарийев (Босилеград) – 18 точки;

III място: Лара Иванов (Димитровград) и Кристина Арсов (Босилеград) – 16 точки; Михайло Иванов, Стефан Андонов, Милян Цеков, Асмина Митов, Милица Станойков и Ана Стойнев (Босилеград) и Петра Димитров (Димитровград) – 15 точки.

шести клас:

II място: Андрияна Илийев (Босилеград) и Йована Гогов (Димитровград)  – 17 точки;

III място: Лиля Костова (Босилеград), Теодора Станков и Хелена Стоянов (Димитровград) и Кристина Милошев (Звонци) – 15 точки.

седми клас:

II място: Михаела Григорова (Босилеград) – 17 точки;

III място: Димитар Григоров и Стефан Костов (Босилеград) – 16 точки, Милица Александрова (Босилеград) – 15 точки.

осми клас:

II място: Миляна Николов (Босилеград) – 18 точки; Георгина Гогов (Димитровград) и Димитар Стойнев и Валерия Николов (Босилеград) – 17 точки;

III място: Андрияна Владимиров (Босилеград) – 16 точки и Стефан Пенев (Босилеград) – 15 точки.

Сред осемте ученика от Панчево и Иваново, които изучават български извън училище и които решаваха отделни тестове, второ място с 18 точки спечели Сара Гаин от Иваново, а Яна Майкич и Данило Василчин постигнаха по 15 точки.

Сред участниците от средните училища най-добри резултати постигнаха следните ученици:

първи клас:

II място: Александра Дойчинов (Босилеград) – 18 точки;

III място: Стефан Стоилков (Босилеград) – 16 и Йелена Петков – 15 точки.

втори клас:

II място: Анджела Митов (Босилеград) – 18 точки; Боян Станчев (Димитровград) и Бояна Костова (Босилеград) – 17 точки;

III място: Драгана Станойев и Анджела Трайков (Босилеград) – 16 и Тамара Бойков (Босилеград) – 15 точки.

трети клас:

III място: Сандра Петрова и Мартина Миланова (Босилеград) – 15 точки.

четвърти клас:

II място: Борис Божилов (Босилеград) – 18 точки; Теа Младенов и Йелена Тодоров (Димитровград) и Радица Божилов и Ана Андонов (Босилеград) – 17 точки;

III място: Ива Тошев и Дарко Петров (Димитровград) и Данийела Митов (Босилеград) – 15 точки.

  Д. Йеленков (Източник: ГЛАС ПРЕСС)

  Фото: Интернет портал ФАР

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar