Ученици от Димитровград ще участват във фестивала „Лачени обувки” в Берковица с две пиеси

Ученици от ОУ „Христо Ботев” и гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” от Димитровград ще участват в 26-то издание на Международния детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки”, който ще се проведе в българския град Берковица от 31 май до 3 юни.

Във втория фестивален ден – 1 юни, петък, децата и младежи от Димитровград ще представят две пиеси. С начало в 8:30 часа местно време учениците от димитровградското основно училище, членове на театрална трупа „Камъче” при Народна библиотека „Детко Петров” ще изиграят детското представление „Малкият принц”. Пиесата, режисирана от Борис Лазаров и по текст в адаптация на Анна Петрова бе изключително успешно поставена в Димитровград и на фестивала на аматьорските театри в гр. Лебане.

В 10:00 часа местно време ученици от гимназията в Димитровград ще изнесат представлението „Дяволът и Вуте”, по Биляна и Ясен Кавада. Пиесата е в постановка на актьора Борис Лазаров и преподавателя по български език в гимназията Милисав Николов.

Фестивалът се организира от Община Берковица и Народно читалище „Иван Вазов – 1872”. Тази година участие ще вземат близо 900 деца от България, Сърбия, Македония и Украйна, които ще представят таланта си в четири раздела – забавна песен, модерни танци, детски театър и рисунка.

  Д. Йеленков

  Фото: Славиша Миланов

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar