Od sela Lipovac, u opštini Aleksinac: Uspešno izveden prolećni uspon na Leskovik

Svoje veliko prijateljstvo i uspešnu saradnju Planinarski klub “Železničar” iz Aleksinca, Planinarsko društvo “Oštra čuka” iz Sokobanje i Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša iskazali su i zajednički organizovanim prolećnim usponom na vrh Leskovik (1174 m). Akcija je održana u nedelju, 3. juna 2018. godine, uz učešće 98-oro planinara iz Niša, Aleksinca, Sokobanje, Vrmdže, Vlasotinca, Zrenjanina i Donjeg Dušnika.

Geografi se spore oko naziva planinskog područja čiji je Leskovik jedna od dve najviše tačke. Uobičajeno, i sve donedavno, Leskovik se smatrao drugim po visini vrhom na planini Ozren, odmah posle Bezimenog vrha, visokog 1181 m. Međutim, sada se malo drugačije posmatra geografski postanak, sastav stena i zemljišta na ovom području, te neki autori Leskovik smatraju posebnom planinom, u odnosu na Ozren koji se po njima uzdiže iznad Sokobanje.

Tek, venac Leskovika razgraničava Aleksinačku i Sokobanjsku kotlinu, a ovo planinsko područje jedno je od tri najšumovitija na Balkanskom poluostrvu, zajedno sa Jastrepcem i Radanom.

Prolećni uspon na Leskovik inicirao je Berislav Trajković, profesor geografije iz Aleksinca, istaknuti sportski radnik u oblasti planinarstva, jedan od najuspešnijih planinarskih poslenika u Srbiji. Svojevremeno, Berislav je stvorio i akciju jesenji uspon na Leskovik, koja je u vreme kada je Berislav bio funkcioner Planinarskog saveza Srbije, imala svoje mesto i u kalendaru nacionalnog saveza.

Zahvaljujući dugogodišnjem radu Berislava Trajkovića i njegovih saradnika, na širem području Leskovika uređeno je i obeleženo više planinarskih staza.

Za prolećni uspon na Leskovik, Berislav je odredio, odlazak ka vrhu, najstrmiju i najkraću stazu. Planinari su na uspon krenuli sa platoa kod manastira Svetog Stefana u Lipovcu (manastir je izgrađen u 14.veku), sa nadmorske visine od oko 400 metara. Do Leskovika uspon je neprestan, a staza je duga samo 4 kilometra. Najpre se odlazi do vidikovca na steni iznad manastira, gde je postavljen i veliki krst. Potom se planinari penju strmo kroz šumu, a u blizini Leskovika izlazi se iz šume i tada se otvaraju fantastični pogledi prema Pomoravlju, planini Jastrebac, prema Svrljiškim planina i Suvoj planini.

Svi učesnici su savladali ovu stazu, među njima i osmogodišnja Jana Ranđelović iz Niša.

U silasku, pak, planinari su bili podeljeni u dve grupe. Deo planinara spustio se istom stazom u Lipovac, a druga grupa spustila se polagano, znatno dužom stazom. Ova staza u početku je planinare vodila vencem, grebenom Leskovika, preko nekoliko stena sa kojih se uživalo možda i u lepšem vidiku nego na samom Leskoviku. Posle toga, planinari su ušli u gustu, stoletnu šumu, i šumskom stazom se spustili do Prisada. Zatim su se kretali paralelno sa dominantnim vencem Leskovika, i pomalo nestvarno se činila pomisao da su samo pre dva sata bili na vrhu Leskovika, jer sa Prisada, Leskovik deluje neosvojivo. Na sat vremena pre povrataka u manastir Svetog Stefana, planinari su na Prisadu posetili i crkvu Svetog Jovana.

Na završetku akcije, svi učesnici bili su posluženi besplatnim ručkom, a upriličeno je i prigodno druženje.

Deo atmosfere sa uspona na Leskovik pogledajte i u galeriji fotografija PD “Preslap”.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar