Na graničnom prelazu „Gradina“ u dva kamiona zaplenjena skoro tona robe

Carinici su 7. i 8. juna na ulazu graničnog prelaza Terminal Gradina, u dva šlepera puna robe iz Turske privremeno zadržali skoro tonu neprijavljene garderobe, kao i one za koju se sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine.

Vozač kamiona turske nacionalnosti koji je 7. juna putovao iz Istanbula ka Subotici, prevozeći tovar teži od 18 tona, našao se u prekršaju po dva osnova: zbog toga što više od 400 kg robe nije prijavio, ali i zbog gotovo 350 kg garderobe u čiju se autentičnost sumnja.

Odeća bez ikakve prateće dokumentacije, i to preko 6.500 pari čarapa, više od 800 majica, oko 500 pari muškog i ženskog donjeg veša, skoro 200 pari ženskih pantalona, više od 100 marama i druge robe pronađena je među regularno prijavljenim tovarom. Vrednost zaplenjene neprijavljene garderobe je skoro 6.000 evra.

Pored ovoga, u istom kamionu pronađena je i veća količina garderobe za koju se sumnja da ne nosi originalnu oznaku poznatih brendova.

Reč je o skoro 1.000 majica „luj viton“, „ges“, „adidas“ i „mini maus“, preko 800 dečijih kompleta „mini maus“, „spajdermen“, „najk“ i „frouzen“, skoro 250 dečijih bodija „miki maus“ i „helou kiti“ i isto toliko haljina “frouzen“, „guči“ i „desigual“, više od 30 kaiševa „bos“, „kelvin klajn“ i „filip plejn“, kao i skoro 60 ćebadi za decu „bambi“. Vrednost spornog tovara od oko 2.500 artikala sumnjivog porekla je približno 6.000 evra.

Sličan prekršaj dogodio se i danas, 8. juna, takođe u kamionu turskih registarskih oznaka koji je robu prevozio od Istanbula ka Brčkom.

Reč je o garderobi sumnjivog porekla, za koju se pretpostavlja da je bila namenjena prodaji na pijaci „Arizona“.

U tovaru teškom 130 kilograma našlo se čak 200 torbi „ges“, „zara“, guči“ i „miki maus“, oko 100 pari patika „najk“, skoro 300 pari papuča „dior“ i „guči“ i 20 kaiševa „guči“.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar