Ružić sa predstavnicima manjina o predstojećim izborima za nacionalne savete

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević potpisali su 13. juna u Narodnoj skupštini Sporazum o utvrđivanju specifikacije ukupnih planiranih troškova za potrebe sprovođenja izbora članova nacionalnih saveta nacionalnih manjina koji će se održati ove godine.

Ministar Ružić rekao je tom prilikom da je ovo početak priprema za sprovođenje izbora, koji će se raspisati tokom avgusta, a održati najkasnije u novembru ove godine, kao i da će Ministarstvo zajedno sa RIK–om sprovesti ove izbore.

Nakon potpisivanja Sporazuma, ministar Ružić i narodna poslanica Ljibuška Lakatoš održali su sastanak sa narodnim poslanicima i predstavnicima nacionalnih saveta o novinama predloženim u Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, u odnosu na Poseban birački spisak.

„Kako bismo još transparentnije i efikasnije sproveli izbore, napravili smo novu aplikaciju za Poseban birački spisak koju ćemo staviti u funkciju već za ove izbore“, naglasio je ministar.

On je podsetio predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina da je upis u Poseban birački spisak na dobrovoljnoj bazi te je važno da na vreme informišu građane o mogućnostima upisa, kao i da oni koji su upisani, svoje podatke provere na vreme.

Budući da je na dnevnom redu vanredne sednice Narodne skupštine Republike Srbije tri zakona iz oblasti manjinskih politika, ministar je naveo da će se njima značajno unaprediti uslovi za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, s obzirom da će se omogućiti i dobrovoljan upis nacionalnosti u matične knjige, ispisivanje toponima na jezicima manjina u određenim sredinama, obraćanje manjinskih poslanika na svom jeziku u Skupštini, kao i transparentniji i efikasniji rad nacionalnih saveta.

 Izvor i foto: mduls.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar