100 filmova na Nišville Movie Summit-u, program otvaraju filmovi o Mariji Kalas i grupi Laibach

Filmski program ovogodišnjeg Nišville Movie Summit-a započeće u nedelju, 5. avgusta, srpskom premijerom dokumentarnog filma “Maria Kalas” reditelja Toma Volfa, a nakon njega biće prikazan “Liberation Day”, film snimljen povodom prvog rock koncerta grupe Laibach održanog u Severnoj Koreji.

Pre prikazivanja filma o Mariji Kalas (uz koju se u filmu pojavljuju i Aristotel Onazis, Vitorio De Saika…) biće priređen i koncertni omaž verovatno najvećoj operskoj pevačici svih vremena. Ekskluzivno na Nišvilu, projekciji filma “Liberation day” o koncertu slovenačke grupe Laibach u Severnoj Koreji, prisustvovaće i kompletna postava grupe, koja će posle filma održati celovečernji koncert.

Više od 300 muzičkih filmova iz 40 zemalja u nekoliko kategorija pristiglo je poslednjih meseci na konkurs Nišvila, a selekciona komisija odabrala je 80. U revijalnom delu biće prikazano još 20 filmova, a svi će se oni takmičiti za najbolje izvođenje filmske muzike.

Pored glavnih projekcija u niškoj Tvrđavi i na Letnjoj pozornici, na centralnom gradskom trgu iste večeri biće prikazan i prošlogodišnji lauerat – film “Đango”, koji je tada otvorio i Berlinale, kao i film o Nišvilu.

U sklopu Drive-in Movie programa svi vlasnici automobila moći će na parkingu niške auto-pijace da pogledaju i filmove o Dejvidu Boviju, Morisiju i Grejs Džons.

Nemi filmovi će se tradicionalno prikazivati uz džez improvizacije mladih pijanista na “Kristina stejdžu” (asocijacija na scenu iz filma “Maratonci trče počasni krug”).

Prvi put ove godine biće prikazani i filmovi snimljeni mobilnim telefonima koji su se javili na konkurs, a posetioci Movie Dream projekcija pratiće filmove iz udobnih ležaljki.

Ovogodišnji Nišville Movie Summit prvi put je pomoglo i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije na konkursu filmskog stvaralaštva iznosom od 200.000 dinara.

Izuzev za otvaranje 5. avgusta, projekcije svih ostalih filmova na ostalim scenama biće besplatne.

Izvor i foto: Nišville Jazz Festival

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar