U Nišu održana Međunarodna konferencija „Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje: Rezultati i perspektive za zemlje Zapadnog Balkana“ (VIDEO)

Na Univerzitetu u Nišu danas je održana Međunarodna konferencija „Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje: Rezultati i perspektive za zemlje Zapadnog Balkana“, koju je organizovala Ambasada Republike Bugarske u Beogradu.

Konferenciju su otvorili gradonačelnik Grada Niša Darko Bulatović i ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji Radko Vlajkov.

Gradonačelnik Grada Niša Darko Bulatović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da skupu prisustvuju eminentni eksperti i stručnjaci iz oblasti evrointergracija, koji će svoja iskustva i znanja razmeniti upravo u Nišu, gradu čija tradicija, identitet, duhovno i kulturno nasleđe počivaju na, kako je istakao, najvišim principima i idealima modernog civilizacijskog sveta.

„I Grad Niš i Republika Srbija geografski, istorijski, duhovno i kulturno pripadaju Evropskoj zajednici i počivaju na najvišim humanističkim vrednostima za koje se ona snažno zalaže. Stoga ulazak u EU predstavlja strateški nacionalni cilj Republike Srbije“, rekao je između ostalog Bulatović.

U svom uvodnom obraćanju ambasador Radko Vlajkov ocenio je pitanja koja će biti razmotrena na konferenciji kao veoma značajna kako za Srbiju, tako i za region i Evropsku uniju uopšte. Prema njegovim rečima, ideja je bila da se pri kraju bugarskog predsedavanja Savetom EU organizuje konferencija u Nišu, a zatim i u Novom Sadu, gde bi se razgovaralo o postignućima bugarskog evropredsedavanja, ali i uvidela veza između napora uloženih od strane EU i predsedavanja Bugarske u toku prethodnih šest meseci i napora koji su učinjeni u toku Berlinskog procesa.

„Evropska integracija Srbije važna je ne samo za ljude u Srbiji, već i za ostale zemlje u regionu, za Bugarsku, kao i celu Evropsku uniju“, istakao je Vlajkov.

Na konferenciji su predstavljene dve značajne teme: „Prioriteti Predsedavanja Bugarske Savetom EU u 2018. i ostvareni rezultati: Pomirenje i dobrosusedski odnosi, povezivanje, digitalna agenda, ukidanje troškova rominga“ i „Strategija Evropske komisije i vizija EU za Zapadni Balkan: Berlinski proces i samit u Londonu u julu 2018 – šta možemo da očekujemo“.

Uvodno obraćanje gradonačelnika Grada Niša Darka Bulatovića:

Uvodno obraćanje ambasadora Republike Bugarske u Republici Srbiji Radka Vlajkova:

D. Jelenkov

Foto i video: Živorad Žiža Kostić

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar