a
 

Međunarodna konferencija na temu „Da li gubimo bitku sa dezinformacijama?“ 28. juna u Beogradu

U četvrtak, 28. juna, u Beogradu će biti održana međunarodna konferencija na temu „Da li gubimo bitku sa dezinformacijama?“.

U konferenciji, čije će osnovne teme biti borba sa fenomenom dezinformacija i lažnih vesti, te načini na koje tradicionalni mediji mogu odgovoriti na izazove koje im ovaj fenomen nameće, učestvovaće novinari Istinomera i domaći i strani novinari i predstavnici medijskih kuća, kao i predstavnici drugih profesija koji se u svom radu koriste činjenicama.

Kako je najavljeno, problemi na koje nailaze mediji u Srbiji i svetu u okviru konferencije biće obrađeni i mapirani kroz nekoliko različitih panela. Takođe, biće predstavljeni i primeri inovativnih i aktuelnih pristupa u borbi protiv dezinformacija i lažnih vesti iz različitih delova sveta, kao i rezultati medijskog monitoringa u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, čiji je fokus na širenju dezinformacija, poluinformacija i potencijalnih lažnih vesti.

Pozdravnu reč prisutnima na konferenciji uputiće direktorka Crte Vukosava Crnjanski, koja će se naći i u ulozi moderatora zajedno sa Sinišom Dedeićem i Milkom Domanović iz Istinomera i Vujom Ilićem iz Crte.

Rezultate regionalnog medijskog monitoringa predstaviće programski direktor Crte Raša Nedeljkov, dok će na temu „Dezinformacije iz različitih perspektiva“ govoriti Lidija Tomić, dopisnica Deutsche Welle i saradnica na projektu DW Akademija, Vaidas Saldziunas, urednik odbrane sa litvanskog portala Delfi i Dejan Anastasijević, šef deska BBC Srbija.

O „(ne)mogućoj misiji“ borbe sa dezinformacijama u Srbiji govoriće urednik RTS-a Zoran Stanojević, šef deska Blica Ivan Jovanović i izvršni producent N1 Igor Božić.

„Provereno! Moguće je“ naziv je panela koji će predstaviti Gabriela Jacomella, suosnivačica portala Factcheckers.it, Lybov Vasylchuk, programski menadžer u IREX-u iz Ukrajine, i Kristina Wilfore, direktorka Karakoyun Strategies.

Konferencija će biti završena panel diskusijom „Provera činjenica: Stvar uverenja“, u okviru koje će se obratiti Nenad Milosavljević, autor na sajtu Njuz.net, Marko Somborac, karikaturista Blica, Anđela Milivojević, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije i Filip Maljković, administrator i predsednik Vikimedije Srbije.

Međunarodna konferencija u organizaciji Istinomera i Crte biće održana u sali „Mikonos“ u hotelu „Zira“, sa početkom u 9:00 časova.

D. Jelenkov

Foto: pixabay.com

Bez komentara

Ostavi komentar