Mali maturanti OŠ „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu uspešno položili završni ispit, za najbolje takmičare organizovan tradicionalni prijem

Danas su objavljeni konačni rezultati završnog ispita – male mature, koju su učenici osmog razreda u osnovnim školama u Srbiji polagali 18, 19. i 20. juna.

Prema rečima direktorke Osnovne škole „Hristo Botev“ Katarine Simeonov, uspeh koji su dimitrovgradski mali maturanti ove godine postigli na završnom ispitu je u granicama prosečnog broja bodova ostvarenih prethodnih godina, mada su ovogodišnja postignuća ipak nešto slabija nego ranije.

Na testu iz srpskog jezika osmaci u Dimitrovgradu postigli su u proseku 11,02, a iz matematike – 8,43 boda. Na kombinovanom testu, koji je obuhvatio zadatke iz fizike, hemije, geografije, biologije i istorije, prosečan broj postignutih bodova u OŠ „Hristo Botev“ iznosi 10,37.

Nakon podnošenja prigovora na preliminarne rezultate, dvema učenicama priznat je još po jedan poen iz srpskog jezika.

Direktorka Osnovne škole izrazila je zadovoljstvo kompletnom organizacijom završnog ispita i radom dežurnih nastavnika. Prema njenim rečima, Osnovna škola u Dimitrovgradu ove godine bila je pilot škola za proveru ponašanja i rezultata učenika na završnom ispitu, kao i proveru svih procedura koje se tiču dežurstva nastavnika iz škole, a veoma zadovoljni ostali su i supervizori iz Ministarstva koji su sva tri dana pratili sve faze završnog ispita.

Što se tiče broja osvojenih poena, Simeonova je izrazila uverenje da postignuti uspeh uvek može da bude i bolji, pogotovo među učenicima koji su nosioci Vukovih i posebnih diploma.

Danas je u Osnovnoj školi održan i tradicionalni prijem za najuspešnije takmičare, koji se, prema rečima direktorke, organizuje na praznik Vidovdan već desetak godina unazad. Ove godine prijemu je, zajedno sa nastavnicima koji su radili sa njima i doprineli njihovom uspehu, prisustvovalo 87 učenika od prvog do osmog razreda koji su osvojili neko od prva tri mesta na takmičenjima, počev od opštinskog nivoa.

Za roditelje učenika od 1. do 7. razreda danas su održani roditeljski sastanci, a odlukom nastavničkog veća najbolji takmičari u školi i svi odlični učenici 4. i 8. razreda nagrađeni su pohvalnicama i knjigama.

Roditeljski sastanci za osmi razred zakazani su za sutra. Pored podele đačkih knjižica, pohvala, diploma i nagrada, ovom prilikom biće izvršena i predaja lista želja za upis u srednje škole, koji je predviđen za 9. i 10. jul.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov / Slaviša Milanov

Tekst je deo projekta „Demokratsko društvo – informisan građanin“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2018. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar