a
 

Galerija „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu pokrenula aukcijsku prodaju radova sa likovne kolonije „Poganovski manastir“

Galerija „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu objavila je svoju prvu aukcijsku prodaju slika, u okviru koje će ljubitelji likovne umetnosti moći da kupe radove iz fonda likovne kolonije „Poganovski manastir“.

Iz bogatog fonda od čak 538 umetničkih slika, za prodaju je ovom prilikom izdvojeno 25 radova rađenih tehnikom ulje na platnu, koji su nastali u periodu od trećeg izdanja likovne kolonije 1995. godine, pa sve do 2016, kaže upravnik Galerije Zoran Andonov. Slike će biti izložene u Galeriji u narednih mesec dana, koliko će i trajati aukcija, a zainteresovani će moći da ih pogledaju i na sajtu Centra za kulturu u Dimitrovgradu.

Početna cena za pojedinačnu sliku je 100 evra, odnosno 12.000 dinara, osim za jedan diptih, čija je polazna cena 24.000 dinara, pri čemu su navedene sume bez PDV-a. Zainteresovani kupci moći će da ponude svoju cenu pozivom na broj telefona Centra za kulturu, koji se može naći na njihovom sajtu, a sve dodatne informacije mogu potražiti i u Galeriji.

Namena sredstava koja bi bila prikupljena od prodaje još uvek nije definisana, kaže upravnik Galerije.

U poslednje vreme u Galeriji se intenzivnije javlja problem prokišnjavanja, dodaje Andonov, zbog čega je jedan deo prostora, i tačnije depoa, zatvoren. Iako je zbog ovakvih uslova došlo do manjih oštećenja par slika, na sreću nema uništenih radova. Prema njegovim rečima, u dogledno vreme biće preduzeti koraci za organizaciju radova na rekonstrukciji i sanaciji datog dela zgrade, kako bi na adekvatan način mogao da se koristi za izložbeni program i skladištenje umetničkih dela.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Demokratsko društvo – informisan građanin“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2018. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bez komentara

Ostavi komentar