Granični prelaz “Gradina” među najfrekventnijim tranzitnim tačkama u Evropi

Prema istraživanjima relevantnih evropskih saobraćajnih agencija, granični prelazi Horgoš, Batrovci i Gradina, od jula do septembra, najfrekventnije su tranzitne tačke u celoj Evropi. Na našim graničnim prelazima, sve je spremno za povećan broj prelazaka domaćih, ali i stranih putnika, a carinici dele informatore, na srpskom i engleskom, u kojima se nalaze sve pojedinosti koje se tiču unosa i iznosa robe i gotovog novca. Jedino na graničnom prelazu Preševo, tokom juna, nisu zabeležene veće gužve i zadržavanja putničkih vozila.

Prosečno čekanje na prelaz granice nije duže od 15 minuta, ali u carinskoj ispostavi kažu da broj putnika raste od početka jula i gužve su uobičajene do kraja septembra. Broj stranih putnika je nešto veći u odnosu na domaće, procentualno je to 55 odsto u korist inostranih turista.

Poslednjih dana juna, na početku sezone godišnjih odmora, na graničnom prelazu Gradina počele su da se formiraju kolone automobila na izlaznoj strani prelaza. Zaposleni na carini i u pograničnoj policiji, nastoje da, koliko god je moguće, skrate čekanje u kolonama, ali da istovremeno pedantno i po propisu završe svoj deo posla, kako se gužve ne bi koristile za krijumčarenje nedozvoljene robe i novca.

Petar Kostov, zamenik upravnika graničnog prelaza na Gradini, kaže da najveće gužve nastaju prilikom smene turista, kada se, osim kolona na izlazu, formiraju i kolone na ulazu u Srbiju. Tako se, na primer, početkom avgusta prošle godine, jednog vikenda desilo da je ulaznu stranu prošla 61.000 ljudi, a na izlaznoj ih je bilo 75.000. Uprkos ovom podatku, lane nije bilo većih zastoja na Gradini, ali se oni ipak dešavaju kada, na primer, kod suseda u Bugarskoj zakaže elektronski sistem ili se desi neki slični problem, koji uzrokuje kolone.

Tokom prošle godine Gradinu je prešlo više od 2,7 miliona putnika na obe strane, ali je istovremeno oduzeto oko 1,7 miliona evra neprijavljenog novca. Više od 90 odsto ljudi su bili stranci, a među njima su najbrojniji Turci, mahom oni koji rade po zapadnoevropskim zemljama. Sitnije količine droge otkrivane su čak i u telesnim šupljinama, genitalijama i donjem vešu pojedinih “turista”.

Izvor: Uprava carina Republike Srbije / Novosti

Foto: Martin Georgiev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar