a
 

70 učenika iz Pirotskog okruga i Ćuprije na trećem „Dečjem naučno-istraživačkom kampu“ u selu Strelac

Pod sloganom „Nauka je zakon“ u selu Strelac kraj Babušnice od 22. do 28. juna održan je treći po redu „Dečji obrazovno-istraživački kamp“. Organizator ove manifestacije je Osnovna škola sa domom učenika „Dobrinka Bogdanović“, u čijem kompleksu se kamp i održava.

Kamp u Strelcu je petodnevni obrazovno-vaspitni, naučno-istraživački kamp za decu osnovnoškolskog uzrasta, usmeren na podršku učenicima i razvoju njihovih širih potencijala, ali i na oživljavanje sela, iskorišćavanje i promociju potencijala i resursa sredine, buđenje tradicije, druženje i angažovanje mladih volontera, afirmaciju nauke, istraživačkog duha, razvoj zdravih stilova života, uz animiranje šire društvene zajednice.

– Iako se u organizaciju kampa krenulo stidljivo te 2016. godine, bez garancija da ćemo uspeti da dovedemo decu iz drugih škola i popunimo tih pet dana raznim aktivnostima i relevantnim predavačima, trudom, radom, velikom željom i odricanjima većine zaposlenih, ali i mnogih prijatelja škole, ideja je zaživela i ove godine se za naš kamp tražila „karta više“ – kaže Milan Stanković, idejni tvorac i rukovodilac kampa, inače učitelj ove seoske škole.

– Prethodnih godina imali smo 40 do 50 učenika iz Babušnice, Pirota i Dimitrovgrada, dok je ove godine na kampu bilo čak 70 učenika. Osim škola iz Pirotskog okruga, imali smo i goste iz jedne škole iz Ćuprije, a bilo je i interesovanja iz drugih mesta, ali su nam kapaciteti, nažalost, bili ograničeni. Za neke od učesnika ovo je bila jedinstvena prilika da se na par dana odvoje od roditelja i uče samostalnosti, kroz mnoge edukativne radionice, predavanja i aktivnosti, uz nezaobilazno i nezaboravno druženje.

Program kampa je koncipiran i realizovan kroz tematske dane, raznovrsne praktične obrazovno-vaspitne aktivnosti, dodatne slobodne aktivnosti (sport, muzika, igre i druženje) i vreme za odmor i obroke. Učenici su bili smešteni u internatu, ali i u preuređenim učionicama. Vreme nije dozvolilo i spavanje u šatorima, kao što program dečjeg kampa predviđa.

U ulozi voditelja radionica i predavača učestvovali su prof. dr Dragan Gajić i dr Milan Milošević iz Astronomskog društva Niš, psiholog Valentina Rančić iz Niša, kustosi Prirodnjačkog muzeja iz Beograda Ranko Pejović i Biljana Mitrović, profesor književnosti Milica Milenković iz Svrljiga, student pedagogije Nataša Aleksić iz Strelca, učenica Natalija Petrović iz Niša, Dejan Stojanović, amater, stručnjak za gljive i dnevne leptire iz Babušnice, Štefica Stanković, psiholog, Anđelka Živković, profesor srpskog jezika, Rade Marinković, glumac amater iz Babušnice. Program Dečjeg obrazovno-istraživačkog kampa je sastavni deo Školskog programa Osnovne škole sa domom učenika u Strelcu.

– Velika stvar i priznanje za naš kamp je i činjenica da nas je ove godine finansijski podržao Centar za promociju nauke iz Beograda sa 150 hiljada dinara. Iskoristio bih i priliku da se zahvalim ostalim pokroviteljima i prijateljima kampa, kao što su Opština Babušnica, Turistička organizacija Babušnica, D-company i drugi – dodao je Stanković.

Sve dodatne informacije o kampu možete pronaći na sajtu kampa www.decjikampstrelac.weebly.com

Marjan Milanov

Foto: Iz arhive OŠ „Dobrinka Bogdanović“ Strelac

Napisao/la

Rođen je 1978. godine u Dimitrovgradu, u Željuši, gde je odrastao i završio osnovnu i srednju školu. Od 1997. godine živi u Nišu, gde završava Filozofski fakultet, Departman za Anglistiku. Radi kao profesor engleskog jezika. Pesme i priče objavljivao je u nekoliko književnih časopisa i zbirki poezije i pričа. Veliki je ljubitelj stripa, a tekstove o stripu pisao je za časopise kao što su Stripoteka, Gradina, Strip-Pressing, Pressing, Pressek, kao i za nekoliko specijalizovanih internet portala. Učestvovao je u organizaciji strip-festivala Nifest i jedan je od organizatora festivala Striporama, koji se održava u okviru Nisville jazz festivala. Za svoj strip-scenario “Pismo” dobio je nagradu za najbolji scenario na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2015.godine. Novinarstvom se iz hobija bavi od 2002. godine, najpre kao voditelj na Studiju 2 Radio Niša, a zatim nekoliko godina radi kao novinar i zamenik glavnog urednika studentskog časopisa Pressek. Od 2009. godine pokreće svoj blog „Paradoksija“ i svoju ljubav prema pisanju usmerava na internet-novinarstvo. Iskustvo novinara i blogera iskoristio je da 2012. godine pokrene blog i fejsbuk grupu „Virtuelni muzej Caribrod“. Ova grupa nekoliko godina unazad okuplja sve one koji Caribrod nose u srcu, bez obzira da li u njemu žive ili ne, sve one koji se interesuju za istoriju i kulturu grada, za njegove namenitosti i znamenite ličnosti, za njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost. Upravo zahvaljujući „Virtuelnom muzeju Caribrod“ došlo se do ideje o pokretanju i izradi digitalne arhive “Caribrodska periodična štampa”.

Bez komentara

Ostavi komentar