Novi podvig na krovu Evrope: Paća izveo 21 planinara na Elbrus

Odomaćio se Zoran Pavlović Paća na Elbrusu. Krov evropskog kontinenta i čitave Rusije, samo je još jedno “uobičajeno” odredište za najboljeg sportistu juga Srbije poslednjih nekoliko godina, i svakako najboljeg planinarskog vodiča Srbije svih vremena.

Ove godine Paća je čak dva puta izvodio svoju “družinu snova” na Elbrus (5642 m). Najpre su šestorica planinara maja meseca uspeli da se popnu na najviši vrh Evrope, a nedavno je uspešno izvedena ekspedicija sa 23 učesnika.

U periodu od 25. juna do 5. jula, “družina snova” boravila je na Kavkazu. Konačan bilans je izvanredan, 21 planinar osvojio je Elbrus, dvojica su odustala na završnom usponu. Na ekspediciji su učestvovali planinari iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske. U odnosu na ranije ekspedicije, Paća je delimično izmenio plan ove ekspedicije. Ruske vlasti su zabranile pristup vrhu Čeget (3460 m), na granici sa Gruzijom, koji je idealan za aklimatizaciju pred izazove Elbrusa. Prva aklimatizacija obavljena je do vrha Piket 11 (3370 m), iznad sela Terskol.

Zatim su naši planinari dva dana boravili u kampu Garababaši (3850 m), a navikli smo da Paća sa svojim družinama ovde ostaje jedan dan. Od Garabašija, izvedena je kvalitetna aklimatizacija do visine od 4600 metara, sa vraćanjem na Garabaši. Vreme je bilo izvanredno. Posle Garabašija, Paća je grupu prebacio do baznog planinarskog doma Prijut (4060 m), odakle se polazi na završni uspon.

Međutim, pre završnog uspona, bila je neophodna još jedna aklimatizacija, iznad Pastuhovskih stena, sve do visine od 5050 metara. I ova aktivnost obavljena je po povoljnim vremenskim uslovima.

Završni uspon otpočeo je 1. jula 2018. godine u 1 sat iza ponoći. Do Pastuhovskih stena svi su se kretali bez problema, a i vremenski uslovi bili su dobri. Snažan vetar dočekao je planinare nadomak prevoja koji razdvaja vrhove Istočni Elbrus i Zapadni Elbrus. Kada se sa prevoja skrene levo ka Zapadnom Elbrusu, nailazi se na najstrmiju deonicu, a kretanje dodatno otežava više slojeva snega. Od velike pomoći ovde je upotreba dereza, koje se na planinarske cipele stavljaju još u planinarskom domu Prijut. Pojedini učesnici koristili su i cepin, da bi potpuno eliminisali mogućnost proklizavanja i pada sa staze.

Uspon na Elbrus veoma je zahtevan, zbog nedostatka kiseonika, zbog svoje jednoličnosti, zbog deonica koje se po nekoliko puta prelaze tokom ekspedicije (aklimatizacija i glavni uspon). Potrebna je natprosečna psihološka i fizička priprema da bi se izašlo na kraj sa izazovima Kavkaza.

Paćini planinari morali su ispred samog vrha da se suoče sa vetrom uraganske snage. Na temperaturi vazduha od ispod minus 20 stepeni Celzijusovih, uz nalete vetra i jače od 120 kilometara na sat, zaista je svaki korak, svaki pokret tela, od suštinske važnosti za zdravlje i život.

Zoran Pavlović Paća izuzetan je planinarski psiholog, i uspeva da iz svakog učesnika izvuče maksimum, da svakom učesniku održi nivo koncentracije koji neće dovesti do nekontrolisanih pokreta. Na Elbrusu, na svakom koraku vreba neugodna visinska bolest, i zato je važno dobro se pripremiti, aklimatizovati i slušati genijalnog vodiča, kakav je Paća. Bilo je posrtanja, bilo je padova, mnogima se činilo da vrh, koji je tu, na pedesetak metara udaljenosti, nije moguće dostići, ali korak po korak, planinari koji su nastavili da se penju od prevoja – popeli su se i na Elbrus.

Sa Paćinog aspekta, svi učesnici ove ekspedicije su junaci, i 21 planinar koji se popeo na Elbrus, i dvojica koji su odustali na prevoju.

Koliko kvalitetno Zoran Pavlović Paća izvodi ovakve vodičke poduhvate, najbolje dokazuje i sve veće interesovanje planinara iz drugih zemalja da sa Paćom, i jedino sa njim, pohode najviše svetske vrhove.

Miroslav Dokman

Foto: Zoran Pavlović Paća / Slobodan Vasković

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar