a
 

Koncertni klavir – vredan poklon za OŠ „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu od Udruženja „Šopsko oro“ iz Pančeva

Udruženje građana bugarske nacionalne manjine „Šopsko oro“ iz Pančeva odlučilo je da Osnovnoj školi „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu pokloni nesvakidašnju donaciju – koncertni klavir „Keresztély Sándor“, vredan muzički instrument sa početka 20. veka.

U nadi da će na ovaj način pomoći radu dimitrovgradske osnovne škole, članovi udruženja – ljudi koji nisu zaboravili svoje korene, odlučili su da poklon namene upravo ovoj obrazovnoj instituciji.

Prema rečima direktorke Osnovne škole Katarine Simeonov, koncertni klavir koji će za početak krasiti centralni hol škole od velikog je značaja za učenike u Dimitrovgradu, od kojih su mnogi izuzetno talentovani i pokazuju veliko interesovanje za muziku. Klavir će biti od koristi kako za nastavu muzičke kulture, tako i za dimitrovgradske đake koji su polaznici Osnovne muzičke škole „Dr Dragutin Gostuški“ iz Pirota, a koji će poklon iz Pančeva moći da koriste za vežbu i pripreme za takmičenja.

Kako najavljuju iz Udruženja „Šopsko oro“, iako klavir stiže u školu ovih dana, svečano uručenje planirano je za Dan opštine Dimitrovgrad predstojećeg septembra.

Pored manifestacija koje imaju za cilj očuvanje tradicije, kulture i običaja, među kojima su zavičajna proslava „Šopsko veče“, književne večeri, izložba domaće radinosti, „Šopsko oro“ je u svom dosadašnjem radu organizovalo i više aktivnosti humanitarnog karaktera, kao što su akcije dobrovoljnog davanja krvi i akcija „Čep za hendikep“.

D. Jelenkov

Foto: Udruženje „Šopsko oro“

Ostavi komentar