Ansambl „Rozova dolina“ apsolutni pobednik 6. Međunarodnog festivala narodnih igara i muzike za Nagradu Beograda

I ove godine je ansambl „Rozova dolina“ (u prevodu „Dolina ruža“) iz grada Karlova učvrstio uspeh bugarskih folklornih sastava u svetu, prenosi BNR. Sa prestižnog 6. Međunarodnog FIDAF festivala narodnih igara i muzike za Nagradu Beograda (od 4. do 8. jula) on je doneo dve nagrade. Na forumu održanom u glavnom gradu Srbije takmičili su se talenti i iz dalekih zemalja – Meksika, Tunisa, Indonezije itd.

O doživljajima tokom festivalskih dana priča Miroslav Vasilev – umetnički rukovodilac i koreograf ansambla:

Zaista je naš ansambl ostvario veliki uspeh, što je rezultat posvećenosti radu svih članova. Ovo je bilo 6. izdanje Festivala koji se održava u Beogradu i koji već dve godine ima takmičarski karakter. Pred nama je bio veliki izazov, jer svi sastavi prvo prolaze selekciju, a događaj se održava pod okriljem Federacije međunarodnih festivala narodnih igara (FIDAF – Federation of International Dance Festivals) sa sedištem u Južnoj Koreji. Inače u Beogradu organizator je KUD „Sv. Sava“. Ove godine konkurencija je bila velika – učestvovali  su takmičari sa 5 kontinenata sveta. Naš ansambl je osvojio „Veliku nagradu“ za celoviti nastup i specijalnu nagradu za koreografiju. Nastupali smo u Koncertnoj dvorani Kolarac, koja je nadaleko poznata po akustici…

Ansambl „Rozova dolina“ iz grada Karlova postoji više od 45 godina, a njegovi koncertni programi se odlikuju izuzetnom koreografijom i bogatom muzičkom paletom. Godine 2017. Ansamblu i njegovom umetničkom rukovodiocu je dodeljena specijalna nagrada Saveza muzičkih i plesnih umetnika Bugarske „Zlatna lira“ za visoka umetnička dostignuća.

Koji je bio repertoar sastava u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog festivala narodnih igara i muzike za Nagradu Beograda saznajemo opet od Miroslava Vasileva:

Predstavili smo narodne igre iz nekoliko regiona Bugarske – iz Šopskog kraja, zapadnog dela Bugarske, Trakije i dr. Njihovi autori su naši poznati koreografi, ali je članove žirija najviše impresionirao muzičko-scenski spektakl „Praznik u Dolini ruža“ koji je postao naš zaštitni znak i umnogome doprineo osvajanju vrednih nagrada. Visoku ocenu nam je dao žiri u sastavu istaknutih stručnjaka u oblasti muzičko-scenskih umetnosti i zato nam ove nagrade još više znače.

Izvor: BNR (autor: Monika Aleksandrova; prevod: Albena Džermanova)

Foto: YouTube print screen

 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar