a
 

U centru Dimitrovgrada organizovano potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE na Staroj planini i u zaštićenim područjima

Aktivisti Inicijative i fejsbuk grupe „Odbranimo reke Stare planine“ organizovali su danas u centru Dimitrovgrada potpisivanje UNESCO peticije protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini i u zaštićenim područjima.

Aktivistkinja Dušica Jovanović iz sela Trnski Odorovci, koja živi u Austriji kaže specijalno za FAR da odziv građana nije loš, ali da ljudi u Dimitrovgradu nisu dovoljno informisani o ovom problemu.

„Postoji i fejsbuk grupa ‘Odbranimo reke Stare planine‘ koja trenutno broji oko 22.000 hiljade korisnika i preko koje može da se potpiše i online peticija. Međutim, za UNESCO je potrebna peticija u pisanoj formi, koju svaki građanin potpisuje lično. Potpisivanje treba da se završi do 26. jula, a građani ovu peticiju mogu potpisati širom Srbije – u Beogradu, Nišu, Pirotu i mnogim drugim gradovima. Podrška stiže iz regiona i drugih država kao što su Australija, SAD, Rusija, Austrija i druge zemlje“ – ističe Dušica Jovanović.

Meštani sela Stare planine i Zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje MHE na rekama, kojima se, kako kažu, ugrožava flora, fauna i uopšte životna sredina.

Još jedan u nizu protesta protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini i zaštićenim područjima Pirotskog okruga održan je proteklog vikenda u  selu Temska.

Više od 500 aktivista, ljubitelja prirode, ekologa i meštana ovog sela nosilo je transparente kao što su “Reci NE za MHE”, “Čuvajmo reke“, „Za reke do izginuća“, „Reke su život“… Učesnici protesta osudili su izgradnju MHE na rekama sa akcentom da one mogu dovesti do su uništenja rečnih korita, geomorfologije, prirodnog i kulturnog nasleđa.

U proteklom periodu protestni skupovi organizovani su u selu Rakita, Trnski Odorovci, Rsovci i Pakleštica, a uskoro predstoji i veliki građanski skup u Pirotu, dodaje Jovanovićeva.

P. Videnov

Foto: Slaviša Milanov / Fejsbuk grupa “Odbranimo reke Stare planine”

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar