a
 

Za oko 60 % kiša umanjila kvalitet hlebnog zrna u Srbiji

Učestala kiša i duga žetvena kampanja uticaće na pad kvaliteta pšenice i brašna, kažu agrostručnjaci i naglašavaju da ćemo ove godine kupovati hleb i pecivo slabijeg kvaliteta nego prethodnih godina. Ovo se ne odnosi samo na potrošače u Srbiji, koji najčešće biraju belu veknu, već i za one u regionu. Naime, problem sa kvalitetom žita imaju poljoprivredni proizvođači  i u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Prema rečima Vukosava Sakovića, iz Udruženja „Žita Srbije”, česte padavine su umanjile kvalitet zrna ovogodišnjeg roda pšenice za oko 60 odsto. Kod te pšenice je smanjena hektolitarska masa i povećana je proklijalost zrna zbog čega hleb može da bude lošeg kvaliteta. Saković naglašava ako ovakvo hlebno zrno ako koristi se koristi za ishranu stoke moralo bi da se meša s kvalitetnom pšenicom,

I na području Pirotskog okruga umanjen je kvalitet hlebnog zrna, a zbog obilnih padavina, iako su pri kraju, žetveni poslovi kasne, ističu stručnjaci Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Pirot.

P. Videnov (izvor Agro dan / Politika / PSSS Pirot)

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar